Les últimes revisions d'estudis científics posen en dubte els beneficis per al cor dels àcids grassos omega 3 i omega 6 així com la relació negativa entre greixos saturats i risc cardiovascular. No obstant això, les últimes evidències en la literatura científica apunten als nutrients d'origen vegetal com els més beneficiosos per a un envelliment saludable.

L'últim estudi sobre els beneficis d'una dieta alta en nutrients d'origen vegetal s'ha publicat a la revista 'European Journal of Clinical Nutrition' i l'han dirigit investigadors de la Universitat de Wageningen i el Centre Mèdic Erasmus a Rotterdam, ambdues institucions dels països Baixos.

Els investigadors van emprar un índex d'aliments que reflecteix la densitat de nutrients en la dieta global i van examinar les associació entre aquest índex, basat en nou nutrients beneficiosos (proteïnes, fibra, vitamines i minerals) i tres nutrients a limitar (greixos saturats, sucre i sodi), i la incidència de malaltia cardiovascular i mortalitat de tota mena.

En el treball van participar 4.969 persones de 55 anys o més procedents de l'estudi Rotterdam que examina l'evolució al llarg dels anys d'aquest col·lectiu als Països Baixos. Els grups d'aliments que més pes van prendre en la investigació van ser vegetals, fruita, llet i productes lactis, pa i patates.

Els resultats van mostrar que els que seguien una alimentació amb puntuacions més altes en aquest índex d'aliments alts en nutrients presentaven una menor mortalitat de tota mena, sobretot en el cas de les dones. No obstant això, les puntuacions en l'índex no es van associar amb incidència de malaltia cardiovascular.

Els autors conclouen que en les persones grans que seguien la dieta amb més components beneficiosos i menys components dels que es limitaven tenien un menor risc de mortalitat de tot tipus. Per això, assenyalen que el consum d'una dieta densa en nutrients podria millorar la supervivència.

Dieta mediterrània i fruits secs

Les conclusions de l'estudi PREDIMED ('Prevenció amb Dieta Mediterrània') mostren que la dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra o fruita seca (nous, avellanes i ametlles) permet reduir fins en un 30% el risc de patir complicacions cardiovasculars majors (infart de miocardi , ictus o mort cardiovascular) en pacients d'alt risc cardiovascular.

El treball, els principals resultats del qual es van publicar a l'abril de 2013 a 'The New England Journal of Medicine', va estudiar a 7.447 voluntaris a Espanya amb alt risc cardiovascular. Aquestes persones tenien entre 55 i 80 anys i patien diabetis o bé complien requisits com ser fumador, tenir tensió alta, tenir alteracions en el colesterol, ser obesos o patir sobrepès o tenir antecedents familiars de malaltia cardíaca precoç. L'estudi es va dur a terme al llarg de 10 anys i va comptar amb la col·laboració de 90 investigadors dels principals grups de nutrició espanyols.

A més, els últims resultats de PREDIMED publicats a inicis d'any a la revista 'Annals of Internal Medicine' mostren que la dieta mediterrània, especialment quan es suplementa amb oli d'oliva verge extra, pot disminuir fins a en un 40% la probabilitat de desenvolupar diabetis.

Fruites i vegetals

Segons assenyala Yannan Jin, professor al Departament de Nutrició Clínica, Esports i Ciències de la Salut de la Universitat Hope de Liverpool (Regne Unit) al bloc de la Societat de Nutrició europea (www.nutritionsociety.org) en dècades recents els investigadors han dirigit la seva vista a la dieta per prevenir el risc de malaltia cardiovascular i càncer.

S'ha suggerit, assenyala Jin, que fruites i vegetals són els components principals per mantenir un cor saludable. Un nombre creixent d'estudis científics han proporcionat evidències que el consum d'una dieta rica en aliments seleccionats com fruita fresca i vegetals, s'associa amb una menor incidència de malalties cardíaques, incloent malaltia cardíaca coronària i malaltia cardiovascular, ictus, càncer i altres malalties cròniques.

Segons assenyala l'acadèmic, els efectes beneficiosos de fruita i vegetals sobre la salut cardíaca podrien atribuir-se a molts dels seus constituents, incloent vitamina C i E, potassi i folat. Altres components com les fibres dietètiques i els carotenoides, que es troben en els vegetals de fulla verda, tomàquets i pastanagues, es recomanen com alguns dels millors candidats per a un cor sa.

En les últimes dècades, afegeix Jin, els investigadors s'han centrat en els polifenols. Alguns d'ells, els que es troben en fruites i vegetals, podrien tenir un efecte antioxidant sobre l'organisme i ajudar a reduir el risc de desenvolupar malalties cròniques com les cardíaques i les cerebrals, a més d'alguns càncers, conclou.

Fruits secs i cor

Jin apunta al blog sobre nutrició de la institució europea que a causa del seu perfil en nutrients i els seus efectes coneguts sobre la salut cardíaca, la fruita seca van ser el primer aliment complet que es va considerar saludable per al cor per l'Agència d'Administració d'Aliments i fàrmacs nord-americà.

La literatura científica suggereix que un major consum de fruits secs redueix el risc de malaltia cardíaca coronària (ECC) i que els seus efectes beneficiosos s'observen sobre el perfil dels lípids (colesterol i triglicèrids en sang) i altres marcadors intermediaris d'aquesta malaltia.

Els fruits secs són rics en una varietat de nutrients i encara que tenen un alt contingut en greixos (entre un 45% i un 75 % del seu pes), aquestes són principalment insaturats, és a dir, greixos saludables, apunta el professor. Al contrari del que es podria esperar causa de l'alta densitat d'energia present en els fruits secs, les evidències dels estudis i assajos científics suggereixen que el seu consum regular ni contribueix a l'obesitat ni augmenta el risc de desenvolupar diabetis.

L'Organització Mundial de la Salut suggereix que existeix "una forta evidència del paper dels fruits secs en la reducció del risc cardiovascular que se situa en probable". A més, les autoritats nord-americanes de l'Agència d'Administració d'Aliments i Fàrmacs assenyalen que l'evidència científica suggereix però no prova que consumir 45 grams al dia de la majoria de fruits secs com a part d'una dieta baixa en greixos saturats i colesterol podria reduir el risc de malaltia cardiovascular.