Fins a un 10 % de la població pateix una convulsió epilèptica al llarg de la seva vida, això no significa que pateixin la malaltia, no obstant sí suposa que una gran part està exposada a sofrir-la.

L'estigma, causat per la por a enfrontar-se a ajudar a qui la pateix, provoca greus errors sobre el protocol d'actuació. Per aquest motiu, metges espanyols han desenvolupat 'Convulsions', una aplicació per a dispositius mòbils gratuïta i dissenyada perquè la població conegui millor què fer en aquesta situació.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Epilèpsia, l'Hospital Infantil Universitari Niño Jesús de Madrid i l'organització Purple Day van presentar l'aplicació -disponible per a Android i Apple -desenvolupada específicament per informar a la població general sobre què és l'epilèpsia i quins són les mesures que s'han de prendre per atendre a una persona que pateix una crisi epilèptica.

L'objectiu, explica la neuropediatra de l'Hospital Niño Jesús i impulsora d'aquesta iniciativa, la doctora Mª Luz Ruíz Falcó, "és informar al ciutadà". "Si fem que no es tingui tanta por a presenciar una crisi segurament ajudem al fet a que la gent que té epilèpsia no siguin persones que hagin d'ocultar la seva malaltia", ha assenyalat.

Així, de la mateixa forma que es coneixen altres mesures per a primers auxilis, conèixer el protocol en el cas de l'epilèpsia pot ajudar a acabar amb l'"estigma" dels pacients i els "falsos mites" que circulen sobre la seva atenció.

"L'epilèpsia segueix sent avui dia una malaltia amb una gran discriminació", explica la doctora qui assumeix que aquesta discriminació ve donada per la por que provoca el fet d'haver d'assistir a qui la pateix. "Aquest rebuig el podem combatre informant millor", afirma.

Tenint en compte que fins a un 10 % de les persones poden tenir en algun moment una crisi, "es més fàcil que qualsevol es trobi en algun moment a algú amb una crisi" i, lamenta que, "a dia d'avui hi ha moltes persones que tenen dubtes sobre què fer".

No és un retret, ja que recorda que molts educadors i fins i tot pares tenen dubtes. Per això, aplicacions com 'Convulsions' i programes educatius en les escoles són "fonamentals" per acabar amb la "sobreprotecció o amb el rebuig", dues actuacions que pateixen sovint aquests pacients, sobretot els nens a nivell escolar i els adults a nivell laboral

A més, cal tenir en compte que "la por de la societat augmenta la por del propi pacient a tenir-la. Encara que el pacient coneix la seva malaltia sap que no passa res", de fet les majoria d'ells compleix la seva vida familiar i laboral igual que la resta de la població i, després d'una crisi, "solen ser els que millor cara tenen".

La doctora recorda que, davant la presència d'una crisi, és primordial no perdre la calma; no mobilitzar al pacient del lloc en el qual es troba però sí tractar d'acomodar-lo, si és possible posant-lo de costat i si es pot afluixant-li una mica la roba; no introduir-li res a la boca; i evitar, en la mesura del possible, que es colpegi el cap.

Mentrestant, tan sols serà necessari acudir a urgències si la crisi dura més de cinc minuts i no es recupera el nivell de consciència normal, en els minuts següents; si s'ha produït un traumatisme important o si entre una crisi i una altra no recupera la consciència.