La federació de Discapacitat Intel·lectual de Catalunya (Dincat) ha presentat avui, amb motiu del Dia Mundial de la Salut, una guia pràctica dirigida als professionals de la sanitat perquè millorin l'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID).

El document, "La salut de les persones amb discapacitat intel·lectual: què hem de tenir en compte?", pretén esdevenir una "referència" per a la pràctica diària de metges, infermers i auxiliars clínics, ha comunicat l'organització.

La guia es compon de diversos apartats que descriuen els obstacles als quals s'han d'enfrontar les persones amb discapacitat quan utilitzen un servei sanitari, així com les dificultats amb què es troben els professionals.

També formen part del contingut els problemes de salut més comuns en discapacitats i els trastorns mèdics i mentals més freqüents en les síndromes genètiques com la síndrome de Down, l'X fràgil, el de Prader-Willi, el de Williams, el velocardiofacial, el d'Angelman o l'esclerosi tuberosa.

Tal com recorda Dincat, les persones amb discapacitat constitueixen el col·lectiu de població amb més predisposició a patir malalties tant físiques com mentals, per això la guia presenta un total de dotze conjunts de patologies, entre elles, les respiratòries, cardiovasculars, digestives i urològiques.

A continuació, es detallen les estratègies de maneig que poden i haurien d'aplicar-se als dispositius sanitaris i com usar els psicofàrmacs en persones amb DID.

En aquest sentit, la guia recomana mostrar-se pròxim a la persona, assegurar un ambient acollidor i tranquil, permetre-li tenir objectes personals i, sobretot, tenir un compte la seva pròpia dignitat a través, per exemple, de donar-li possibilitats d'elecció.

Finalment també s'inclouen consells sobre hàbits saludables de visió, salut bucodental, audició o nutrició.

A més d'aquesta guia, Dincat també ha editat el manual "Escolta'm", una versió diferent del document adaptat a les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies com a recurs sanitari.