El cost mitjà d'un pacient amb malaltia de Parkinson és d'uns 34.574 euros anuals, dels quals s'estima que 28.111 euros els aporta el propi afectat, segons ha dit avui la presidenta de l'Associació Catalana per al Parkinson (ACAP), Roser Roigé.

Durant una jornada celebrada a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb motiu de la commemoració, divendres que ve, del Dia Mundial del Parkinson, Roigé ha ressaltat la necessitat que els cuidadors dels malalts d'aquesta patologia rebin també ajuda i recursos "per continuar cuidant".

Roigé també ha reivindicat una major atenció diària al pacient i un model d'atenció basat en la proximitat, a la vegada que ha demanat a l'administració ajudes perquè "no tota la despesa repercuteixi en la família".

La neuropsicòloga de l'Hospital de Sant Pau, Carmen García-Sánchez, ha explicat durant la jornada les cinc fases d'acceptació de la malaltia descrites a l'estudi de la psiquiatra Elisabeth Kübler-Ross: negació, ràbia i ira, negociació (amb un mateix), depressió i, finalment, acceptació.

García-Sánchez ha destacat la utilitat de les associacions de pacients, encara que ha assenyalat que a Espanya menys del 5 % dels afectats de Parkinson formen part d'alguna associació.

De la seva banda, el neuròleg i director de l'Institut d'Investigació de l'Hospital de Sant Pau, Jaume Kulisevsky, ha explicat que "comencem parlant d'una malaltia que era purament motora i ara sabem que hi ha moltíssims símptomes no motors".

Segons aquest especialista, "un 5 % dels afectats presenten ludopatia, un 5,7 % compres compulsives, un 3,5% conducta sexual compulsiva (hipersexualitat patològica) i un 4,3 % trastorns alimentaris", unes alteracions que, segons Kulisevski, es donen més en les persones joves diagnosticades de Parkinson.

El Dia Mundial del Parkinson se celebra cada 11 d'abril des del 1997, coincidint amb l'aniversari del naixement del doctor James Parkinson.