Els fumadors passius que conviuen amb fumadors de cigarrets electrònics presenten concentracions similars de nicotina que les dels fumadors passius de tabac convencional, segons revela un estudi pioner de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), presentat a la 'Jornada Cigarrets electrònics: interrogants oberts', celebrada aquest dimarts.

Segons ha informat la Conselleria de Salut de la Generalitat en un comunicat, l'investigador i cap de Control de Tabaquisme de l' ICO, Esteve Fernández, ha presentat la feina que mostra que "els no fumadors exposats als cigarrets electrònics tenen una exposició a la nicotina similar a la dels no fumadors que conviuen amb persones que fumen fins a set cigars convencionals".

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, ha reafirmat que Salut mantindrà la vigilància sobre els efectes del consum dels cigarrets electrònics i proposarà al Govern central que incorpori a la normativa estatal les recomanacions de la directiva europea.

El president del Consell Assessor de Tabaquisme de Catalunya, Joan Ramon Villalbí, ha manifestat la necessitat que la normativa catalana i espanyola inclogui "com més aviat millor" els preceptes de la nova normativa europea que, des del 26 de febrer d'aquest any, estableix un termini de dos anys perquè els estats regulin la publicitat i etiquetatge dels cigars electrònics.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) va prohibir l'ús, la promoció i la venda de cigarrets electrònics a la xarxa dels centres, serveis i establiments sanitaris del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) a principis d'any.

La mesura va arribar perquè el CatSalut considera que la proliferació d'aquests aparells pot comprometre l'avanç aconseguit en els últims anys en la desnormalització del tabac en la societat , i per la falta de seguretat en el seu consum.

"Cap estudi ha demostrat la seguretat del seu ús ni per a les persones que els consumeixen ni per altres persones del seu entorn", ha al·legat el CatSalut, que ha afegit que no hi ha cap evidència provada científicament que certifiqui que el cigarret electrònic és útil per deixar de fumar.