Quan es compleixen 30 anys del primer embaràs aconseguit mitjançant fecundació in vitro (FIV) a Espanya i malgrat que la tècnica ha avançat molt, la ciència no ha aconseguit encara reduir la taxa de bessons, considerat un factor de risc pels experts.

Segons ha revelat a Barcelona un dels responsables de reproducció de l'Hospital Universitari Quirón Dexeus, Pere Barri, "si bé el nombre d'embarassos múltiples de més de dues criatures, com trigèmins o quadrigèmins, s'ha reduït sensiblement, la taxa de bessons no ha aconseguit disminuir".

Tot i que el fet de tenir dues criatures és generalment ben rebuda per les famílies, el doctor ha assegurat que suposa un risc per als nadons, que tenen més possibilitats de ser prematurs, i per a les mares, que poden tenir més complicacions.

En 30 anys, la reproducció assistida ha permès el naixement de més de 5 milions de persones a tot el món.

La infertilitat, segons el doctor Barri, és un problema per als humans, que són una de les espècies amb menor fertilitat de la natura, amb un percentatge d'èxit durant el primer mes del 20%, encara que hi ha parelles que poden arribar al 60%.

En aquesta línia, assegura que entre el 10 i 15 % de les parelles, entre 60 i 80 milions al món i 600.000 a Espanya, tenen problemes d'esterilitat.

La Fundació Víctor Grífols ha obert la porta a exportar la reproducció assistida a països del Tercer Món en què les dones són culpabilitzades, rebutjades i apartades per la infertilitat de la parella.

Els experts han constatat canvis socials "importants" en la reproducció en els últims anys, com l'augment de la infertilitat per factors ambientals o l'increment de la mitjana d'edat en la que homes i dones tenen fills.

Sobre aquest últim punt, el doctor Barri ha recordat que la possibilitat que una dona quedi embarassada es redueix amb l'edat, sobretot a partir dels 37 anys.

Quant a l'home, la fundació ha constatat que la paternitat en edats avançades pot causar malalties com l'autisme en el nadó.

Altres aspectes com l'augment del nombre de divorcis , que "afavoreix la reconstrucció de noves unitats familiars al llarg dels anys", i el reconeixement dels drets en termes de maternitat, filiació i adopció de les persones homosexuals han estat canvis socials destacats constatats pels experts.

Entre les diferents tècniques de reproducció assistida, la fecundació in vitro, que presenta una mortalitat de 6 persones per cada 100.000, és la que té un major percentatge d'èxit (40 %), seguida de la inseminació artificial (20%) i la inducció de l'ovulació (15%).

La reproducció assistida, que no comporta per a la dona més possibilitats de contraure càncer, segons el doctor Barri, no ha aconseguit disminuir el percentatge de malformacions en els nadons, ja que presenta unes dades " idèntiques" a la reproducció natural (2,2%).

Pel que fa al debat ètic que genera l'ús de les tècniques de reproducció assistida, el doctor Barri ha assegurat que "no s'ha de banalitzar ni sacralitzar "la manipulació d'embrions i de cèl·lules mare.