Tots els nens catalans d'entre 2 i 3 anys consumeixen el doble de les proteïnes diàries recomanades, un hàbit que condueix a l'obesitat, mentre que els menors de Catalunya són els que més greixos consumeixen a Espanya.

Aquestes són dues de les conclusions de l'estudi Alsalma 2.0 del programa "Alimentant la Salut del Demà" de la companyia Danone Nutricia, i les dades del qual per a Catalunya han estat presentades avui a Barcelona pel doctor Vicente Varea, de la Secció de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, i la doctora Inma Clarà, del CAP Centre Sabadell (Vallès Occidental).

Els resultats troben, a més, que a partir dels set mesos i fins als tres anys el 95,3 % dels nens de Catalunya presenta una ingesta proteica superior a la recomanada.

"Moltes vegades només donem valor a l'excés de greixos, però l'excés de proteïnes també origina un augment de pes i, a la llarga, pot afavorir el sobrepès en l'edat adulta", ha assenyalat la doctora Clarà.

L'estudi Alsalma 2.0 és el primer i únic estudi que analitza els hàbits nutricionals dels nens espanyols de 0 a 36 mesos.

A Catalunya van participar 241 nens (el 14,2% del total), les mares dels quals van omplir un diari on recollien tots els aliments i les quantitats que componien cada menjar.

"L'Alsalma 2.0 és un estudi de gran fiabilitat perquè hi han participat 185 pediatres i més de 1.500 nens de tot Espanya. La principal conclusió és que la dieta de molts nens està lluny de ser la ideal i impacta en la seva salut futura", ha indicat el doctor Vicente Varea, un dels coordinadors de l'estudi.

L'estudi ha comprovat que un augment de l'1 % en la proporció de proteïnes en el perfil calòric del nen va suposar un augment del 0,029 kg/m2 de l'Índex de Massa Corporal (IMC).

"Hem constatat que el sobrepès s'inicia en edats molt primerenques. Els obesos no es fan als 5 o als 8 anys, els estem començant a fer des d'edats molt primerenques i això és un factor important que s'ha de tenir en compte", ha explicat Varea.

Les dades de Catalunya han constatat que en aquesta comunitat els menors consumeixen més greixos de tota mena (monoinsaturades, poliinsaturades i colesterol) que a la resta d'Espanya i que, comparativament, es produeix una menor aportació d'energia i de proteïnes depenent del consum de llet de vaca, a favor dels cereals, verdures i fruites.

També ha detectat un desequilibri en el consum de micronutrients, amb excessos de vitamina A i sodi; i dèficit de iode, ferro i vitamina D.

La doctora Clarà ha valorat que "un excés de sodi en nens molt petits, a la llarga, pot afavorir una hipertensió arterial. D'una altra banda, el fet que la vitamina A estigui augmentada també podria ocasionar trastorns relacionats amb el desenvolupament neurològic de nens petits".

Segons l'estudi, el 66,3 % dels nens catalans fa un bon seguiment de la dieta mediterrània, un percentatge lleugerament més baix que la mitjana nacional.

"Fa anys es pensava que el nen havia de menjar igual que l'adult, però en menor quantitat. Avui sabem que no és així, ja que els nens tenen unes necessitats específiques de macro i micronutrients. Una alimentació infantil òptima pot ajudar a prevenir malalties que es manifesten en èpoques més tardanes", ha indicat el doctor Varea.