La congelació d'òvuls o vitrificació s'ha consolidat com una tècnica en auge per a dones que decideixen retardar la maternitat, preservant així la seva fertilitat, segons s'ha posat de manifest en el Fòrum del Nord a Valladolid, una trobada organitzada per la companyia química farmacèutica alemanya Merck.

Aquesta alternativa manté l'edat genètica dels òvuls, de manera que permet que quan la dona decideixi ser mare anys més tard, aquests es puguin descongelar i conservin la qualitat que tenien en el moment de la seva extracció. A més, també poden beneficiar-se d'aquest tractament les dones que han hagut d'afrontar un tractament de quimioteràpia que podria perjudicar la seva salut reproductiva.

Actualment a Espanya, la mitjana a la qual la dona té el seu primer fill s'estima que se situa en els 31,7 anys. Per tant, aquest retard de la maternitat ja sigui per motius personals, professionals o econòmics, afecta de manera determinant en les possibilitats de gestació per la baixa reserva ovàrica.

"A partir dels 35 anys comença a donar-se una pèrdua important en el nombre i la qualitat dels òvuls, que augmenta de manera exponencial a partir dels 37,5-38 anys", ha afirmat el director mèdic de la clínica FIV Recoletos , el doctor Àngel Santaolaya.

De fet, s'estima que aquesta baixa reserva ovàrica és present en un important percentatge de les dones que sol·liciten un tractament de fertilitat (entre el 18 i el 35 per cent) i els especialistes coincideixen que la tendència és creixent degut, precisament, a que cada vegada es posposa durant més temps l'arribada del nadó.

AVANÇOS FARMACOLÒGICS A FERTILITAT

Un altre dels aspectes abordats durant la trobada ha estat la inducció a l'ovulació. Els assistents han coincidit que els avenços farmacològics produïts en reproducció assistida han contribuït a fer més senzills i eficaços els tractaments de fecundació in vitro a la vegada que han potenciat la seva seguretat.

"Fa uns anys, un dels efectes secundaris més temuts d'aquests tractaments, juntament amb els embarassos múltiples, era l'anomenat síndrome d'hiperestimulació ovàrica, una greu complicació en què l'increment del volum ovàric s'associa amb dolor abdominal i acumulació de líquid a nivell abdominal i toràcic en un quadre clínic que podia ser fatal. Afortunadament, avui en dia en els nostres centres i gràcies a aquests fàrmacs podem pràcticament eliminar el risc d'aquesta complicació ", ha assenyalat el doctor Rodríguez Tabernero, de l'Hospital clínic Universitari de Valladolid .

Finalment, durant aquesta reunió s'han abordat també les últimes novetats en altres qüestions d'interès en l'àmbit de la reproducció assistida, com les tècniques de transferència embrionària, les fallades d'implantació i els avenços en la inducció de l'ovulació.