Els restaurants hauran d'informar els clients si els plats contenen algun producte que pugui generar al·lèrgies -al·lergògens, va recordar la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) en la presentació d'una nova seu al Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB).

La primera acció de la FICCG al Campus de l'Alimentació ha estat presentar a tots els professionals de la restauració i l'alimentació el nou reglament de la Unió Europea, que entrarà en vigor el desembre, i que obliga tots els restaurants a informar els seus clients sobre la presència d'ingredients al·lergògens en els plats elaborats de consum final. El nou reglament, segons ha explicat Xavier Mestres, president del FICCG, unifica tota la normativa de la UE en matèria d'etiquetatge d'aliments i també, com és el cas dels restaurants, dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda als consumidors finals i col·lectivitats. A partir de desembre, tots els restaurants hauran de facilitar aquesta informació alimentària als consumidors si no volen ser sancionats, i el nou reglament també preveu que els estats membres de la UE establiran normes específiques sobre com s'ha de facilitar aquesta informació als consumidors.

Des de la FICCG s'ha explicat que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària està a punt d'aprovar una normativa que preveu que s'hagi de facilitar informació sobre els al·lergògens en els restaurants, de forma escrita o oral.

Durant la presentació de la nova seu de la FICCG- al recinte Torribera de Santa Coloma de Gramenet- s'ha presentat a més «Restal·lèrgia», una eina per als professionals de la cuina i la restauració que ajuda a detectar i gestionar els productes al·lergògens i les intoleràncies alimentàries, i facilita la informació al consumidor final. Aquesta nova aplicació web ajuda els restauradors a crear cartes d'al·lergògens i intoleràncies alimentàries, i posa a disposició dels usuaris una extensa base de dades, tant de receptes com d'ingredients que poden provocar al·lèrgies i intoleràncies.