Les migranyes, problemes digestius o la fibromàlgia ot venir de l´intestí. Tenir acumulació d´histamina per dèficit de activitat funcional del DAO.

Si tens migranyes o cefalees deus haver trobat que el formatge o la xocolata no et van bé. Fa molt anys que es relaciona el consum d´alguns aliments amb la migranya. Ara s´ha demostrant científicament. Encara queda molt camí per recórrer però ja s´han publicat diversos estudis que es relacionen diferents patologies amb l´acumulació d´histamina.

Un estudi publicat al març del 2013 per la Societat Espanyola de Dèficit de DAO i el Capio Hospital General de Catalunya va demostrar que el 90% de les migranyes no només es poden tractar, sinó que també es poden prevenir amb l'administració de l´enzim diamino oxidasa (DAO). Al congrés Infarma 2014, el doctor Ramón Tormo va explicar que podríem estar davant d´una nova síndrome, ja que el dèficit de l´enzim DAO, que afecta el 20% de la població, pot provocar no únicament migranya, sinó també altres símptomes, com per exemple, problemes gastrointestinals, vòmits, gasos, distensió abdominal o rinitis «unos trastorns que abans es consideraven de manera separada i que ara es poden englobar sota el paraigua del dèficit de DAO».

Dèficit de DAO? Histaminosi alimen­tària? Parlem d'una intolerància a la histamina o histaminosi alimentària en cas de deficiència de l´activitat de l'enzim de metabolització del diamino oxidasa o una proporció desequilibrada entre la histamina ingerida amb els aliments i la facultat de metabolitzar. A causa d'això, la histamina es metabolitza de forma retardada, s'acumula al cos i causa diversos símptomes.

En les persones sanes, la histamina es pren amb aliments, es degraden ràpidament per diamina oxidasa (DAO) de l'enzim, però les persones amb baixa activitat DAO funcional tenen el risc de tenir intolerància a la histamina o histaminosi alimentària.

Intolerància

No es tracta d'una al al·lèrgia sinó d'una intolerància que de forma retardada s'acumula al cos, per això els efectes adversos no estan vinculats a la ingesta d´un aliment específic.

Com es diagnostica el dèficit de DAO? Es pot mesurar l´activitat funcional amb una analítica. Aquesta prova mesura la quantitat d´histamina i pot ser degradada per l´enzim DAO de la mostra, ja que es valora la seva activitat. Hi ha una activitat reduïda de DAO quan el nivell es troba per sota de 80 HDU/ml (unitats degradants d´histamina).

Símptomes que poden ser produïts pel dèficit DAO. En són molts, i la migranya és el més freqüent.

-Sistema nerviós: cefalees, mareig, migranyes (el 95 % dels pacients amb migranya tenen dèficit de DAO), segons diversos estudis. Però no només causa migranyes l´acumulació d'histamina en l'organisme per un dèficit DAO sinó que també pot provocar:

-Sistema cardiovascular: hipotensió, hipertensió i arítmies.

-Sistema respiratori: congestió nasal, asma.

-Sistema digestiu: síndrome de l´intestí irritable, estrenyiment, flatulència o sensació inflada, vòmits

-Trastorns dermatològics com ara la pell seca, l'atòpia o la psoriasi, picors, èczemes.

-Dolors musculars, fibromiàlgia.

-Fatiga crònica.

-En la infància i l'adolescència, la deficiència de DAO s'ha relacionat amb el dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH).

Quin és l´origen del dèficit de DAO? La genètica és la causa més freqüent.

-Per inhibició de fàrmacs: analgèsics (àcid acetilsalicílic), antihistamínics, antidepressius, antihipertensius, diürètics (amilorida i furosemida), expectorants (ambroxol), mucolítics (acetilcisteina), antibiòtics (àcid clavulànic i isoniazida), tranquil·litzants (diazepam) i neurolèptics (haloperidol), entre d'altres.

-Per altres malalties: sobretot inflamatòries intestinals com el Crohn.

Què puc fer? La histamina es troba en tots els aliments en una mesura o altra, ja siguin d´origen animal o vegetal. Hi ha 4 grups d'aliments que poden influir negativament en l'acumulació d'histamina.

-Aliments rics en histamina: tots aquells que superen 20 mg de l´amina com: embotits, cava, formatges (excepte el fresc), llet, peix blau en forma de semiconserves, productes vegetals fermentats, vinagre, aliments precuinats.

-Aliments rics en altres amines: la xocolata, la taronja, el tomàquet, els fruits secs i la cervesa, entre d´altres. Aquests competeixen amb la histamina per ser degradats també per l'enzim DAO.

-Aliments alliberadors d'histamina endògena. Hi ha les fruites cítriques, el marisc, el porc, els cereals, la clara d´ou i additius alimentaris com el glutamat monosòdic, colorants ( E-102, E-110, E-124, E-123 ), sulfits i nitrits.

-Aliments bloquejadors de l'enzim DAO són els que poden potenciar l´absorció i l´acumulació plasmàtica de la histamina com alcohol, especialment el vi i els seus destil·lats.

-També hi ha molts medicaments que inhibeixen l´activitat de l´enzim DAO des d´analgèsics, antiarítmics, antibiòtics passant per tranquil·litzants com el Diazepam fins a relaxants musculars com el Pancuroni. I també n´hi ha altres que cal evitar pel seu efecte alliberador de la histamina endògena com són l´antiinflama­tori Naproxeno i antitusius com la codeïna.

La solució: prevenció. La histamina i altres amines es troben en tots els aliments. Per això no podem fer una dieta sense amines biogenes. La recomanació seria fer una dieta baixa en histamina i pautada per un dietista-nutricionista especialitzat, així com complimentar la dieta amb DAO exogen per evitar possibles simptomatologies del dèficit de DAO .