La companyia biotecnològica Medcom Tech ha anunciat avui el desenvolupament d'una tècnica per tractar tumors malignes mitjançant nanopartícules de silici que permeten identificar i destruir selectivament les cèl·lules cancerígenes sense lesionar les cèl·lules sanes.

Segons la companyia, que té la seva seu a Viladecans (Baix Llobregat), fins al moment els assajos en animals d'experimentació han donat bons resultats, i ha avançat que la fase preclínica del projecte s'espera completar l'any 2016, amb un cost aproximat d'1,5 milions d'euros.

L'avantatge principal del mètode radica precisament en la seva especificitat i no toxicitat, de manera que només es destrueixen cèl·lules canceroses, cosa que eliminarà els efectes secundaris desfavorables que comporten la quimioteràpia i la radioteràpia que s'utilitza ara per tractar el càncer.

El primer desenvolupament practicat s'ha focalitzat en els tumors de mama, ja que el tractament ha de ser específic per a cada tipus tumoral, però, segons l'empresa, la mateixa tecnologia amb altres marcadors tumorals podrà aplicar-se a diferents tipus de càncer.

Per desenvolupar aquesta nova tècnica, Medcom Tech ha signat un acord de copropietat i llicència de patent amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques, el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya, ICREA, la Fundació Hospital de Madrid, la Philipps Universität Marburg, la Universitat de Vigo, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Rovira i Virgili.

L'empresa biotecnològica, amb les entitats esmentades, forma part de l'equip d'investigació de l'estudi "Silicon Nanoparticles as Trojan Horses for Cancer Immunotherapy".

Medcom Tech ha protegit els resultats que està obtenint sota la patent EP14382182.5 "Silicon particles targeting tumor cells".