A Catalunya, i segons els darrers estudis, el 7,9 % de la població declara tenir incontinència urinària, el 12,2 % de les dones i el 3,6 % dels homes, cosa que suposa que més de 500.000 catalans tenen pèrdues involuntàries d´orina, dels quals el 77,8 % són dones. En l´àmbit estatal, aproximadament el 23,6 % de les dones i el 15,4 % dels homes pateixen bufeta hiperactiva, en total, més de 6,5 milions de persones tenen aquest trastorn. Els casos de bufeta hiperactiva idiopàtica són d´origen desconegut i es caracteritzen per una necessitat urgent incontrolada d´orinar, micció freqüent i pèrdues inesperades d´orina. En concret, fins al 36% experimenta incontinència urinària associada amb urgència.

Malgrat que patir de bufeta hiperactiva pot portar a l´aïllament social perquè afecta les activitats quotidianes i la feina i influeix en la intimitat sexual, la salut mental i la qualitat del son, més del 80 % de les persones afectades i que reben tractament amb anticolinèrgics abandona aquesta medicació al cap d´un any, a causa principalment de la falta d´eficàcia i dels efectes secundaris.

Ara, la toxina botulínica tipus A d´Allergan ha rebut l´autorització de comercialització i reemborsament del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per al tractament de la bufeta hiperactiva idiopàtica (BHI) en pacients amb símptomes d´incontinència urinària, urgència i que han tingut una resposta inadequada o no toleren la medicació anticolinèrgica. «L´arribada d´aquesta toxina botulínica suposa un gran pas endavant per als uròlegs, ja que millora en gran mesura la qualitat de vida dels pacients, es tolera bé i redueix significativament el nombre de pèrdues d´orina així com els episodis d´urgència miccional», afirma el doctor Carlos Errando, metge adjunt de la Unitat d´Urologia Funcional i Femenina de la Fundació Puigvert de Barcelona.

«L´efecte d´aquesta toxina botulínica dura entre 6 i 12 mesos amb una única injecció, segons el pacient, per la qual cosa realment pot arribar a canviar la vida de moltes persones», afegeix Errando. Segons els estudis Embark, el 27,1% dels pacients tractats amb la toxina botulínica tipus A d´Allergan no tenia pèrdues d´orina a la setmana 12 després de la primera injecció.

Així mateix, el 46 % dels pacients va reduir la seva incontinència el 75 %, fins al 60,5 % dels afectats va veure les seves pèrdues d´orina reduïdes a la meitat i es van reduir els símptomes més freqüents, com la urgència, la freqüència i la nictúria. A més, «la tècnica d´infiltració és molt senzilla, l´ha de fer un uròleg, no requereix intervenció quirúrgica, només cal anestèsia local i/o sedació si ho prefereix el pacient, i són 20 injeccions en el teixit que recobreix l´interior de la bufeta, que es fan en només 30 minuts», apunta aquest especialista. Patir de bufeta hiperactiva pot afectar de manera molt negativa la qualitat de vida: vergonya, baixa autoestima, depressió i pèrdua d´independència són els principals problemes que afronten de manera diària els que pateixen aquest trastorn. Aquest impacte encara és més gran en aquells pacients que tenen pèrdues d´orina. «Per no arribar a aquest punt, tant els homes com les dones que s´estan esforçant per controlar la seva bufeta hiperactiva han de parlar amb el seu metge sobre les opcions de tractament», manifesta el doctor Errando.

Encara que la bufeta hiperactiva no és un trastorn específic de l´edat avançada i la prevalença és similar entre homes i dones, les dones tenen més probabilitats de tenir pèrdues d´orina. «La manca de control de la micció pot provocar també problemes en les seves relacions sexuals, disminució del rendiment laboral, falta d´autoestima, de- pressió i infeccions urinàries recurrents i de la pell», assegura aquest uròleg.

Econòmicament, a l´Estat espanyol es calcula que el Sistema Nacional de Salut va invertir l´any 2000 més de 4,2 milions d´euros en el tractament i l´abordatge integral de la bufeta hiperactiva i es calcula que el 2020 aquesta xifra augmentarà fins als 5,2 milions d´euros.