El nou Codi Europeu enumera 12 accions preventives contra el càncer. És una compilació de consells adreçats a mantenir una vida saludable que redueixi el risc de patir aquesta malaltia. De fet, es considera que la meitat de casos es podrien evitar seguint les instruccions que es detallen aquí. Per aquest ordre, apel·la a accions com ara deixar de fumar, evitar l'excés de pes, fer exercici o menjar de forma saludable. També a una participació responsable dels programes de vacunació i de detecció precoç. Cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 40.000 pacients amb càncer, 23.636 homes i 16.162 dones, i moren 16.662 persones, 9.995 homes i 6.667 dones. Aquest dimecres és el dia mundial del càncer.

El nou Codi Europeu revisa i amplia l'anterior, que data de 2003. És un recull de dotze accions que recomana seguir per prevenir una malaltia que és la primera causa de mortalitat entre els homes i la segona entre les dones de Catalunya.

La 1a i la 2a apel·len a la necessitat de deixar de fumar i de convertir les llars privades en espais restringits al fum. La 3a destaca la importància d'evitar l'excés de pes. La 4a aconsella tant fer esport com limitar el temps que les persones passen assegudes.

La 5a se centra en l'alimentació i diu que cal menjar fruita, llegums, cereals i verdures. Però també evitar el consum de begudes ensucrades i carn processada o limitar el d'aliments d'alt contingut calòric i carn vermella.

La 6a aposta decididament per no beure alcohol com a la millor prevenció possible contra la malaltia tot i que matisa que en cas de consumir-ne allò ideal és limitar la seva quantitat. La 7a, la 8a i la 9a alerta contra l'exposició a elements que poden causar el càncer: prendre el sol excessivament, el contacte amb substàncies cancerígenes i la radiació de radó.

La 10a, l'11a i la 12a inclouen la major part de les novetat en relació a anys anteriors. Fan referència a la lactància materna -que redueix el risc de patir càncer- i a l'avís que la teràpia de substitució hormonal incrementa les possibilitats de desenvolupar la malaltia.

També a la importància de seguir els programes de vacunació -hepatitis B als nadons i del virus del papil·loma humà (VPH) per a les nenes- i dels programes de detecció precoç de càncer de còlon, de mama i de coll d'úter.

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha subratllat que s'estima que la meitat dels casos de càncer es podrien evitar seguint accions com les recollides per aquest codi.

El director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha recordat que l'objectiu de Catalunya és reduir la mortalitat per aquesta malaltia en un 10% abans de 2020. Des de 2010 a 2013, les dades indiquen que la reducció ha estat ja d'un 4%. L'obesitat i l'allargament de l'esperança de vida són, però, factors que no ajuden a la consecució d'aquest objectiu.

Sí ho fa l'abandonament del tabac. En els darrers anys 190.000 catalans han aconseguit desenganxar-se. La dada és inclús més positiva entre els adolescents, on la reducció registrada en aquesta franja d'edat és del 40%.

Els càncers més freqüents en els homes són els de pròstata (5.259), de còlon i recte (4.436) i de pulmó (3.340). En les dones són el càncer de mama (4.538), de còlon i recte (2.447) i de pulmó (1.508). El més mortal entre els homes és el de pulmó (2.707) i entre les dones el de mama (1.017).