Una usuària de la mútua DKV denuncia que l´asseguradora està derivant pacients amb càncer a fer el tractament oncològic a clíniques privades de Barcelona. Segons el conveni que l´entitat té amb Muface, només està obligada a oferir el tractament de quimioteràpia a la mateixa província on resideix el pacient, mentre que en el cas de la radioteràpia no existeix aquesta obligació, sinó que se´ls pot derivar a centres de dins la mateixa comunitat autònoma.

La rosinca Mati Geli explica que li van diagnosticar un càncer de colon i que, en necessitar el tractament de quimioteràpia, la direcció mèdica de la mútua a Girona li van indicar que, malgrat tenir conveni amb la Clínica Girona, aquesta no tenia especialistes per atendre el seu cas. Fins ara, explica Geli, casos com els seus es derivaven a l´Institut Català d´Oncologia a Girona, però DKV ja no hi té conveni i li oferien com a alternativa dues clíniques privades a Barcelona. Finalment, va iniciar el tractament en una de les dues clíniques barcelonines, a la que es desplaçava amb una ambulància finançada per la mútua.

En no estar contenta amb el servei que li oferien, Geli es va adreçar a Muface a Girona i que li van indicar que el conveni que tenen amb DKV estableix que l´asseguradora no té l´obligació d´oferir el tractament oncològic a la mateixa província on viu el pacient. Va presentar una reclamació a Madrid i li van donar la raó, ja que en el seu cas es tractava de quimioteràpia, i finalment ha acabat el tractament a la Clínica Girona. Geli explica, però, que té constància d´altres casos de pacients que han estat derivats sense necessitat a Barcelona.

El secretari provincial de Muface a Girona, Manel Avellán, reconeix que en el cas de Geli es va produir un error i que se li va denegar el tractament a Girona perquè van confondre la quimioteràpia i la radioteràpia. Subratlla que, en creure que la pacient necessitava radioteràpia, se la va derivar a Barcelona, però que un cop presentada la reclamació i revisat el cas, es va solventar el malentès. Fonts de la mútua DKV van indicar ahir que l´entitat té un conveni amb la Clínica Girona i que sempre que és possible, deriva els seus pacients oncològics allà.

Especifiquen que en el cas de Geli, no se li podia oferir el tractament concret que necessitava a la demarcació, sinó que, per les seves particularitats, se li havia de fer en un centre de referència a Barcelona. Se li van oferir, però, afirmen facilitats com fer les neteges de via aquí i una ambulància per als trasllats entre Roses i Barcelona.