Encara que la majoria de persones no li donin massa importància i subestimen la seva importància, rentar-se les mans és una de les mesures higièniques més importants que podem adoptar en el nostre dia a dia. Segons Unicef, realitzar aquest hàbit després d'anar al bany, abans de preparar o manipular aliments, després de tossir o esternudar ajudaria a reduir en més del 40% els casos de malalties diarreiques i gairebé en un 25% els casos d'infeccions respiratòries.

D'aquesta forma, malalties tan habituals en les societats econòmicament desenvolupades com a diarrees, grip, catarro, peu d'atleta, meningitis, bronquiolitis, infeccions en diverses parts del cos o altres patologies menys freqüents com malalties venèries, hepatitis, el còlera o les febres tifoïdals són només algunes de les conseqüències de, en molts casos, oblidar la higiene de les nostres mans. Això és encara més important en el cas dels nens, víctimes propícies dels milions de gèrmens que aprofiten la deficient higiene per propagar multitud de malalties.

Malgrat que està acreditat que el rentat d'aquesta zona del nostre cos és la mesura més efectiva per lluitar contra la transmissió de malalties, aquest hàbit segueix estant poc arrelat al nostre país. I això malgrat que es tracta d'un gest fàcil, eficaç i barat capaç de detenir la transmissió d'un gran nombre d'agents patògens. Rentar-se les mans és un gest especialment eficaç després d'anar al bany, ja que són molts els perills que es poden transmetre a partir de la femta humana. De fet, un sol gram de femta humana pot contenir fins a deu milions de virus i un milió de bacteris.

La femta humana és la principal font de patògens diarreics, que poden provocar des de les infeccions gastrointestinals més comunes a altres més greus com poden ser el còlera, la febre tifoïdal o altres infeccions respiratòries com la grip o la pneumònia. A més, també poden ser l'origen del contagi d'altres patologies com a infeccions cutànies o en els ulls, de paràsits intestinals i, fins i tot, la transmissió de la grip aviària.

No obstant això, tan important com rentar-se les mans ho és també fer-ho correctament. Entre les recomanacions que apunten els experts, destaquen que utilitzar tan sols aigua per rentar-se les mans no és suficient. L'ús de sabó és extremadament important, ja que facilita el fregament, permet dissoldre el greix i eliminar la brutícia que contenen la majoria dels gèrmens.