Un estudi de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), denominat 'Família Experta', busca conèixer si un canvi en l'educació sanitària de les persones que cuiden a malalts en domicili beneficia al pacient i disminueix la càrrega assistencial.

Segons informa l'IAS, l'objectiu és demostrar que aquest major coneixement de les pautes a seguir en l'atenció a persones amb una malaltia crònica no oncològica redueix els ingressos hospitalaris i millora la càrrega del cuidador, així com la qualitat de vida de l'afectat.

L'estudi, liderat pel cardiòleg Marco Antonio Paz, es realitza sobre una mostra de dos-cents casos d'insuficiència cardíaca i de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i durarà un any.

La investigació, finançada pels laboratoris Novartis, es porta a terme amb pacients de les àrees bàsiques de salut del IAS de Breda-Hostalric, Cassà de la Selva i Anglès al costat dels del CAP de Salt.

Paz posa en relleu que, "en els dos grups de pacients, es detecta que la meitat fa un mal compliment del tractament i que tenen una baixa percepció de la seva qualitat de vida" que espera millorar amb el projecte.

Per oferir als cuidadors els coneixements necessaris i les pautes per a la seva correcta aplicació, personal mèdic i d'infermeria dirigeix sessions amb les famílies participants.