Compartim pobles i ciutats amb insectes, aus, rosegadors...Aquesta convivència es torna difícil quan, per ser-hi en gran nombre, deterioren l´entorn o ocasionen problemes sanitaris. I és que aquests animals poden, fins i tot, transmetre malalties a les persones. Per això és tan important controlar-ne la població. Els ajuntaments s´encarreguen de fer-ho en els espais i equipaments públics dels seus termes municipals. Dipsalut hi col·labora dins del Programa de suport econòmic a les actuacions per a la lluita i control integrat de plagues urbanes. Al municipi de Salt, els animals sobre els que cal actuar especialment són els coloms, els gavians, els ratolins, les rates i els escarabats.

Tal i com promou Dipsalut, l´Ajuntament aplica la metodologia del "control integrat", és a dir, dóna prioritat a les mesures alternatives en comptes d´actuar amb verins, que tenen certs riscos tant per al medi ambient com per a la salut de les persones. En el cas dels coloms, es detecten els llocs de cria i refugi i se´n fa el seguiment. En alguns punts s´hi posen barreres físiques com ara xarxes, per evitar que s´hi puguin tornar a establir. En altres, s´hi instal·len gàbies de captura. N´hi ha a la Coma Cros i al Mercat Municipal.

Tal i com detalla un tècnic de l´empresa proveïdora del servei, Giroprotec, "durant uns temps les aus entren i surten lliurement de la gàbia perquè hi troben menjar, aigua i un so, que imita el que emeten els coloms. Passats uns dies, es modifica el mecanisme d´entrada perquè no puguin sortir-ne. Venim, ens enduem la majoria d´ocells i en deixem alguns com a reclam. Amb aquest sistema ja n´hem capturat milers". Tot i que l´Ajuntament no pot actuar en propietats privades, també gestiona les queixes dels ciutadans i els assessora perquè puguin evitar que les aus nidifiquin a casa seva.

En casos greus, es demana permís per fer alguna actuació directament. La tècnica de salut pública del consistori, Maria Josep Gispert, explica com n´és de fonamental la feina de diagnosi: "abans de decidir-nos per quines mesures s´apliquen, és molt important conèixer les característiques d´aquella espècie, com es comporta, les causes que poden haver ocasionat la plaga...Així podem trobar les solucions més eficients a llarg termini i amb menys riscos tant per a la salut de les persones com per al medi". Amb els gavians també s´ha apostat per les mesures mecàniques. S´han identificat els punts de nidificació i aquest cens es va actualitzant periòdicament gràcies a les inspeccions periòdiques.

A l´època de cria, es punxen els ous per evitar que augmenti la població d´aquests ocells. Les actuacions per mantenir a ratlla els rosegadors se centren en desbrossar i netejar zones urbanes, en un bon manteniment de les estructures dels edificis (per reduir les zones on poden criar i amagar-se), en tenir cura dels desguassos (perquè no puguin accedir als edificis)...Els brigades de la regidoria de Sostenibilitat de l´Ajuntament de Girona s´encarreguen d´aquesta tasca gràcies al conveni de serveis que hi ha entre Girona i Salt. Subratllen que és molt important revisar el clavegueram, tenir-lo net i en bones condicions. Si això es fa, només cal utilitzar verí en comptadíssimes ocasions.

Moltes de les accions que es fan per controlar els rosegadors també són efectives per als insectes. A Salt, com en la majoria de municipis gironins, els escarabats són els que donen més problemes. Uns bons hàbits de neteja i segellar forats o esquerdes de rajoles i parets ja poden fer canviar radicalment la situació. La norma bàsica és evitar que els animals trobin aigua, menjar i refugi, ja sigui en els espais municipals o en les propietats privades. Toni Mulero, agent de salut pública de Dipsalut, recorda que "és molt important conscienciar tots els usuaris implicats perquè modifiquin comportaments que poden contribuir a la proliferació de la plaga. Per exemple, que hi hagi menjar i aigua disponibles, les temperatures altes, que la neteja no sigui suficient...Tot això facilita la supervivència i la proliferació de la plaga".

Sovint, però, aquesta part és la més complicada. A Salt es fan diverses accions per conscienciar els ciutadans del seu important paper en el control de plagues. Es crida l´atenció a persones que donen menjar a les aus, s´editen tríptics amb consells per evitar les paneroles...Fins i tot, hi ha un agent de salut que visita les comunitats de veïns per detectar possibles problemes i incidir en els hàbits higiènics que cal mantenir per evitar que els insectes es multipliquin.

Tot per evitar que la població d´aquests éssers vius pugui comportar riscos per a la salut i el benestar de la comunitat. Amb el Programa de suport econòmic a les actuacions per a la lluita i control integrat de plagues urbanes, Dipsalut cobreix les accions que els ajuntaments duen a terme en aquesta matèria.