El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha anunciat al Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya que no pagarà la factura dels medicaments dispensats al mes de novembre que els havia d´abonar el dia 27 i això podria fer que el Departament de Salut sumés tres impagaments amb els apotecaris, elevant el deute fins a 29,71 milions en el cas del Col·legi de Farmacèutics de Girona.

Segons va informar ahir el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC), divendres que ve, dia 27, estava previst que la Generalitat pagués la factura dels medicaments dispensats el mes de novembre passat, ja vençuda i no pagada el passat 5 de gener. En el cas del Col·legi de Girona, aquesta factura és de 9,45 milions d´euros, mentre que en el conjunt de Catalunya puja a 108,3 milions.

Segons el comunicat fet públic pel Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, la Generalitat ja els ha anunciat que no podrà pagar-la perquè encara no ha cobrat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) amb el qual vol satisfer el deute amb els apotecaris, als quals deu també la factura de desembre, que tampoc va pagar el passat 5 de febrer. Aquesta factura del desembre és d'uns 118,5 milions d'euros en el conjunt del país i de 10,36 milions en el cas de Girona.

Si el pròxim 5 de març la Generalitat no fa efectiva la factura corresponent al mes de gener (9,9 milions a Girona), com ha anat passant en els darrers mesos, se sumaran tres mesos impagats i el deute amb els farmacèutics es dispararà a més de 340 milions d'euros, el més alt en els últims temps.

Segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics, la Generalitat atribueix el motiu del seu impagament al fet que les dotacions del FLA del 2015, a través de les quals estava previst realitzar el pagament, no han estat aprovades encara per la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics.

Davant aquesta situació, els farmacèutics catalans han reclamat una vegada més «que el pagament dels medicaments sigui una prioritat per a les administracions, de la mateixa manera que ho és per als pacients».

Fonts del Consell van explicar que el pagament d'aquesta factura de novembre «és encara incert». Segons els farmacèutics, està previst que l'aprovació del FLA es faci efectiva durant la primera quinzena de març.

Si finalment es confirma també l'arribada d'un FLA extraordinari, els farmacèutics exigeixen que serveixi «per acabar definitivament amb els retards que pateix el sector des de l'any 2011 i poder comptar amb un calendari de pagaments fiable per al que resta ­d'any».