Vuit de cada deu infants analitzats presentaven un alt grau d´exposició al fum i un 25%, valors equivalents al d´un consumidor actiu de tabac. esures com reservar una habitació de la casa per al tabac, fumar només quan la criatura no és al cotxe o fer-ho a la cuina i amb l´extractor encès no serveixen per protegir els fills de dels efectes nocius de l´hàbit. El fum que els arriba de segona o tercera mà -per exemple, el que impregna la roba dels pares fumadors- també perjudica la seva salut i en el cas dels nadons, a més, la seva frequ?ència respiratòria és més alta que la dels adults i, per tant, inhalen més tòxics en relació amb el pes i l´alçada.

Amb l´objectiu d´avaluar i reduir la incidència del tabaquisme passiu en nadons, una vuitantena de centres d´atenció primària de tot Catalunya -entre ells, els d´una quinzena d´ABS gironines- van posar en marxa el 2009 l´estudi BiBe, pioner a l´estat.

La recerca, de la qual ara es publiquen els resultats al número de març de la revista Journal of Epidemiology and Community Health, ha estudiat 1.101 bebès fills de pares fumadors, atesos per 261 pediatres de tot el país. A la regió sanitària de Girona, són 39 els professionals d´ABS com les d´Anglès, Torroella de montgrí, Girona, Sant Joan les Fonts, Palamós o Figueres els que han participat en l´estudi, i els quals s´ha assignat o bé a un grup d´intervenció o a un grup de control.

Durant sis mesos, els pediatres van analitzar els nivells de nicotina que hi havia als cabells d´una submostra de 253 infants. «A diferència de l´orina o la saliva, que només ens dóna la possibilitat d´obtenir dades del dia anterior, el creixement dels cabells ens permet recollir l´exposició a llarg termini al tabac. Cada centímetre de cabell recull un mes d´exposició», explica la doctora Cristina Castellà, del CAP de Lloret de Mar, que ha participat en l´estudi.

A l´inici del BiBe, vuit de cada deu nadons analitzats tenien un o més ng/mg de nicotina, és a dir, estaven exposats a nivells perjudicials de nicotina. a més, el 25% d´aquests nens hi estaven molt exposats, amb 10ng/mg, que són nivells que equivalen als d´un fumador actiu. Segons les dades recollides durant la investigació pediàtrica, tenien més exposició al tabac els nadons fills de pares i mares de pitjor nivell socioeconòmic, dels que fumaven més i tenien més dependència a la nicotina, dels que utilitzaven mesures incorrectes per protegir del fum els bebès i les criatures que dormien a la mateixa habitació que els seus progenitors.

Sis mesos després, però, en el 51% d´aquests nadons els nivells de nicotina dels cabells havien disminuït de manera clara. malgrat que la majoria dels pares i mares declaraven prendre mesures per evitar l´exposició al fum del tabac, sovint no eren correctes ni efectives. Per això, l´estudi s´ha centrat en el consell dels professionals cap als progenitors perquè aprenguin a evitar l´exposició dels seus nadons d´una manera més eficaç. «Deixar de fumar, no fumar mai dins de casa o del cotxe o ferho al balcó amb la porta tancada són les mesures més útils», explica Castellà. segons les conclusions de l´estudi impulsat per l´agència de salut Pública de Catalunya, més de la meitat dels participants del grup d´intervenció van millorar les mesures que prenien per evitar l´exposició dels nadons tant a casa (54%) com al cotxe (51%). la recerca mostra que la intervenció dels professionals ha estat eficaç i ha reduït l´exposició al fum del tabac dels nadons.

De fet, els progenitors del grup d´intervenció tenien un 59% més de probabilitats que els del grup de control d´haver millorat les mesures preventives a casa i un 30% al cotxe, una vegada ajustat pels altres factors que hi influïen. Formar pediatres a partir dels resultats de l´estudi BiBe, s´ha iniciat a Catalunya el programa Infància sense fum, que forma part d´estratègies de prevenció i control del tabac de l´agència de salut Pública de Catalunya dintre del marc del repte del control de les addiccions del Pla interdepartamental de salut pública (Pinsap).

«El BiBe ens va mostrar que s´havia d´abordar com el tabaquisme passiu també afecta els infants. en el cas dels adults ja es tenia en compte, però els resultats ens van fer veure que també s´havia de tractar a pediatria», explica la infermera del CAP de lloret, marta Chuecos, que va participar en el desenvolupament d´aquesta formació específica per a pediatres. es tracta d´un sistema de formació en línia basat en casos clínics que ha estat reconegut entre els projectes premiats a la passada Jornada del Pla de salut 2014 i, malgrat que s´adreça sobretot a l´atenció primària, està obert a d´altres professionals del sector. També s´han elaborat fullets per als pares i mares, una guia d´intervenció per a professionals i una videocàpsula per als centres de salut.