El temps d'espera per a la cirurgia cardíaca a l'hospital Josep Trueta s'ha situat en un màxim de tres mesos gràcies a la posada en marxa d'un pla de xoc aquest estiu. Dins el pla per a reduir les llistes d'espera de cirurgia cardíaca, es van derivar pacients gironins a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona mentre que, paral·lelament, cirurgians de la Vall d'Hebron -el centre de referència per a la cirurgia cardíaca gironina fins al desembre- continuaven operant al Trueta. En total, en tot l'any passat, els especialistes de la Vall d'Hebron van intervenir a Girona 83 pacients, i la resta de gironins que requerien una operació de cor van ser derivats a Barcelona i Badalona. A partir d'aquest gener, el centre de referència per a la regió sanitària de Girona és l'hospital de Can Ruti, d'on venen dos cops per setmana un equip de cirurgians per a fer les operacions al Trueta.

Segons va informar ahir l'Institut Català de la Salut, durant l'any passat els hospitals de la Vall d'Hebron, el de Bellvitge i el Germans Trias i Pujol van incrementar un 26% l'activitat en cirurgia cardíaca complexa, una dada que, segons Salut, ha permès reduir el nombre de persones en llista d'espera per a operacions d'alta precisió d'aquesta especialitat.

L'any passat, aquests tres hospitals terciaris de l'ICS -els de referència en cirurgia cardíaca complexa en el conjunt de Catalunya juntament amb l'Hospital Clínic i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau- van realitzar 1.961 operacions. Segons les dades facilitades per l'ICS, aquesta xifra suposa 400 intervencions més que al 2013, quan es van fer 1.561 operacions de cirurgia cardíaca. D'aquestes intervencions, un 70% corresponen a cirurgia valvular, un 20% a cirurgia coronària i un 10% a altres tipus de cirurgia cardiaca major.

Per centres, qui va fer més intervencions va ser l'hospital de la Vall d'Hebron, que va dur a terme 810 intervencions -entre les que s'hi inclouen la vuitantena fetes per especialistes de l'hospital de Barcelona al Trueta de Girona-, seguit del de Can Ruti de Badalona, amb 598 intervencions i finalment, el de Bellvitge, amb 553 operacions.

Segons l'ICS, aquests hospitals de referència "juguen un paper fonamental en el control de les llistes d'espera per a procediments d'aquesta índole", i recorden que gràcies al pla especial per reduir el temps d'espera que es va dur a terme en el conjunt del país, a finals del 2014 el 97% dels pacients va haver d'esperar menys de tres mesos.

A més, el número de catalans en llista d'espera per operar-se s'ha reduït en dos terços respecte al 2013. Així doncs, dels 444 pacients que estaven esperant una operació de cor al desembre de 2013, en la mateixa data de 2014 havien passat a ser 171.

De cares a aquest any, l'Institut Català de la Salut destaca que l'objectiu és mantenir el nombre d'intervencions realitzades a cada hospital i continuar donant una resposta àgil a les persones que necessiten una intervenció d'aquestes característiques".