L'OMS dedica aquest any el Dia Mundial de la Salut a la innocuïtat dels aliments, fonamental per evitar malalties tan nocives com, per exemple, el càncer. Segons dades d'aquest organisme, els productes alimentaris insalubres estan relacionats amb la mort d'uns 2 milions de persones a l'any al món, la majoria nens. Per això, considera fonamental entendre la importància de garantir la innocuïtat dels aliments.

Els aliments transmeten més de 200 malalties

Només les malalties diarreiques maten uns 1,8 milions de nens cada any, "i la majoria d'elles són atribuïbles a aigües o aliments contaminats", adverteix l'OMS. La preparació adequada dels aliments, afirma, pot evitar la majoria de les malalties transmeses per ells.

Menjars preparats

Les interconnexions de les actuals cadenes alimentàries mundials fan que els patògens presents en els aliments es transmetin més àmpliament a grans distàncies, augmentant la freqüència de les malalties transmeses pels aliments i el nombre de llocs afectats per elles. "La ràpida urbanització existent a tot el món també augmenta els riscos, ja que els habitants de les zones urbanes consumeixen més menjars preparats fora de casa, que poden no ser manipulats o preparats adequadament i entre el que s'inclouen els aliments frescos, els peixos , les carns i les aus ", assenyala l'organització sanitària.

Manipulació d'animals

Aproximadament un 75% de les noves malalties infeccioses humanes aparegudes en els últims 10 anys van ser causades per bacteris, virus i altres patògens que van sorgir en animals i productes animals. Moltes d'aquestes malalties humanes estan relacionades, segons l'OMS, amb la "manipulació d'animals domèstics i salvatges" durant la producció d'aliments en els mercats i escorxadors.

Problema mundial

La globalització de la producció i el comerç d'aliments "eleva la probabilitat que es produeixin incidents internacionals amb aliments contaminats". Els productes i ingredients alimentaris importats són freqüents en tots els països. En aquest sentit, l'OMS apunta que "l'existència de sistemes més sòlids de vigilància de la innocuïtat dels aliments en els països exportadors pot reforçar la seguretat sanitària tant local com transfronterera".

Reducció del risc de grip aviària

La gran majoria dels casos humans de grip aviària per virus H5N1 s'han registrat en persones que havien tingut contacte directe amb aus infectades vives o mortes. "No hi ha proves que la malaltia es transmeti a l'ésser humà a través del consum de carn d'au ben cuinada", recorda l'agència de l'ONU.

Prevenció en les granges

La prevenció de les infeccions dels animals a les granges de producció pot reduir les malalties transmeses pels aliments. L'OMS calcula que "reduint en un 50% la quantitat de salmonel·les presents en els pollastres a través d'una millor gestió de les granges, es redueix en un 50% el nombre de persones que emmalalteixen per aquesta bacteri".

Contaminació amb químics perillosos

L'acrilamida, una substància cancerígena, es forma a partir d'ingredients naturals durant la cocció a altes temperatures (generalment superiors a 120 graus centígrads) d'alguns aliments, com ara les patates fregides, els productes a base de cereals i el cafè. "La indústria alimentària -diu la OMS està intentant trobar mètodes per reduir l'exposició a aquests productes químics. S'ha d'evitar que els aliments es fregeixin o es cremin massa".

La importància de l'educació

L'educació dels nens sobre la manipulació innòcua dels aliments "és clau per prevenir les malalties de transmissió alimentària". És per això que l'Organització Mundial de la Salut recomana la "inclusió de classes sobre la innocuïtat dels aliments en els programes escolars".