El primer cas diagnosticat de diftèria a Espanya en 28 anys, el d'un nen de 6 anys que continua ingressat en estat molt greu a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ha reobert el debat sobre si han de ser obligatòries les vacunes sistemàtiques per a tots els nens.

Mentre l'Agència de Salut Pública de Catalunya s'ha desplaçat a Olot (Garrotxa), on estava escolaritzat el menor, per prendre mostres i revacunar més de 150 persones -entre elles la seva germana, els seus pares i els seus avis- que han tingut contacte amb el nen, que no havia estat vacunat, diferents especialistes s'han posicionat sobre la necessitat o els perjudicis de les vacunes.

Precisament el fet que els pares del nen, que viuen en un poble rural pròxim a Olot, decidissin no vacunar el seu fill, ha fet aflorar que cada vegada hi ha més famílies reticents a posar vacunes, potser perquè algunes malalties, com la diftèria, es creien eradicades ja que no s'havia donat cap cas a Catalunya des de 1983 i a Espanya des de 1987.

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, ha advertit que "comença a haver-hi un discurs perillós contra la vacunació" que no es basa en evidències científiques i ha assegurat que "és irresponsable no vacunar".

Segons Alonso, aquest cas "ha d'ajudar a conscienciar els pares que "han de vetllar pels drets dels nens i que sempre està per damunt l'interès superior del menor".

També el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, considera que els pares que decideixen no vacunar els seus fills actuen de manera "irresponsable i insolidària" perquè no només no protegeixen els seus fills sinó que posen en perill la salut de tota la comunitat.

Padrós ha criticat els que banalitzen les vacunes sistemàtiques establertes i els que "per ideologia" s'hi oposen.

"Banalització, relaxació i introducció d'elements ideològics que no tenen res a veure amb la pràctica clínica i l'evidència científica ens pot fer retrocedir al segle XIX", ha advertit.

En la banda oposada, l'Associació d'Afectats per Vacunes (AxV) ha denunciat una falta d'informació clara i completa sobre la composició dels tractaments d'immunització i els riscos de salut que poden tenir.

"Confiem sempre en la bona fe, però la majoria de les vegades els propis metges desconeixen els efectes adversos", ha declarat a Noelia Vivar, el fill de la qual va morir per una alteració genètica després que li administressin una vacuna hexavalent (per a 6 malalties).

També el doctor Juan Manuel Marín Olmos, fundador del European Forum for Vaccine Vigilance, un grup d'experts que recull els efectes secundaris de les vacunes, considera que no totes són pertinents i que cal obrir un gran debat sobre elles.

Marín Olmos, col·laborador científic de la Lliga per a la llibertat de Vacunació, ha explicat que la vacuna de la diftèria és una de les llegendàries i de les primeres a introduir-se quan hi havia molts casos però ja havia baixat la malaltia i, "si bé el seu ús podria ser pertinent els anys 60-70, caldria començar a veure quan es comencen a usar altres estratègies".

A Espanya, ha explicat, la incidència de diftèria al segle XX ha estat clarament descendent, excepte durant la Guerra Civil. El 1901 hi va haver 6.299 morts, el 1950 es registren 4.741 casos i 297 morts, i el 1964, un any abans de les vacunacions, es van registrar 1.700 casos amb 81 morts. L'última mort va ser el 1984.

Els pediatres han restat avui importància a la influència dels moviments antivacuna a Espanya i han llançat un missatge de tranquil·litat davant aquest cas de diftèria, però han demanat que es mantingui l'alerta per conservar les altes taxes de cobertura vacunal que oscil·len en el 90%.

Mentre els metges de l'Hospital Vall d'Hebron estan subministrant antitoxines arribades de l'estranger al nen malalt de diftèria, el director del Servei Català de la Salut (SCS), Josep Maria Padrosa, ha assegurat que el risc de contagi de la diftèria és "mínim" si s'està vacunat.

Davant l'alarma creada a Olot (Garrotxa), l'alcalde en funcions de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha enviat un "missatge de tranquil·litat" a la població, ha explicat que estan seguint les recomanacions l'Agència de Salut Pública i ha insistit que la diftèria no és una malaltia de fàcil contagi i que la gran majoria de les persones que han estat en contacte amb el nen estan vacunades.