L'hospital Josep Trueta de Girona, juntament amb tres hospitals més de Barcelona, estan treballant en la validació analítica d'un nou sistema de detecció precoç del càncer de còlon anomenat RAID-CRC. Està desenvolupat per l'empresa gironina GoodGut, que és un spin off de la Universitat de Girona i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, i funciona com a biomarcador per a detectar aquesta malaltia de manera precoç i eficaç. La prova s'aplica en pacients ja diagnosticats i a la població de risc i té una alta sensibilitat, ja que, a més de detectar casos positius de càncer de còlon, té la capacitat de descartar els negatius.

De moment, aquesta alternativa al test de la sang oculta a la femta ja ha assolit la validació al Trueta, després d'un informe favorable de les dades presentades a l'Agència Europea de Patents, i ara s'aplicarà també a l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Hospital de Bellvitge i el Consorci Hospitalari de Vic.De manera paral·lela a la validació del RAID-CRC, l'hospital de Vic està aplicant un cribratge poblacional de càncer colorectal, que és la població diana del biomarcador i aquesta coincidència, expliquen des de GoogGut, serà útil per a comparar els marcadors bacterians amb la prova de sang oculta en la femta i demostrar la sensibilitat, especificitat i capacitat prediagnòstica del nou sistema.

Un sistema premiat

Els resultats de la primera fase de validació s'han divulgat en diverses societats nacionals i internacionals de gastroenterologia com l'Asociación Española de Gastroenterología o l'International Society for Gastrointestinal Hereditary Tumours. Diumenge passat, el sistema va ser premiat per l'Asociación Española de Gastroenterología, recentment ha estat el projecte més votat al XX Fòrum d'Inversió en l'àmbit de ciència de la vida i la salut i aquesta setmana es presenta també al Congrés Internacional de Tumors Gastrointestinals Hereditaris que se celebra al Brasil.