Amb l'arribada de l'estiu i, especialment, amb l'actual onada de calor que castiga a la major part d'Espanya, és imprescindible l'ús de protecció solar per evitar cremades i, a llarg termini, l'aparició d'un càncer de pell.

No obstant això, l'àmplia gamma de productes solars que hi ha al mercat, i que segons xifra l'Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica (Stanpa) se situa en unes 300, fa que molts no sàpiguen quin és el més adequat per al seu tipus de pell i edat.

A més, en un panell digital elaborat per l'organització i en el qual s'han analitzat 25.000 converses "espontànies i públiques", en el 19 per cent dels casos una de les "majors preocupacions" és que sigui fàcil d'aplicar i d'absorbir ( 10%), la qual cosa incrementa els dubtes a l'hora de triar el protector solar més idoni.

A més, a aquests dubtes s'hi afegeix el fet que la cara i el cos necessiten diferents protectors solars ja que la pell de la zona facial requereix d'una cura especial.

No obstant això, tal com ha explicat Stanpa, l'elecció no és tan difícil si es tenen en compte diferents paràmetres com, per exemple, el temps que es passarà exposat al sol i el lloc on s'utilitzarà el producte.

"A l'estiu cal usar filtres més alts i tenir més precaució", ha destacat, per insistir en la importància d'usar aquells que protegeixin contra els raigs UVA, UVB i IR. En aquest sentit, la Comissió Europea estableix que el mínim factor de protecció solar (SPF, per les sigles en anglès) és de 6, ja que per sota no es protegeix la pell.

Un cop triat el producte, és important també tenir en compte la quantitat que s'ha d'utilitzar. En aquest sentit, l'associació ha recomanat que, a nivell general, un adult s'estengui pel cos de manera uniforme uns 30 mil·lilitres.

Recomanacions

D'altra banda, l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, ha subratllat la importància d'evitar l'exposició solar entre les 12.00 i les 16.00 hores, no adormir-se al sol i extremar les mesures protectores en les activitats a l'aire lliure.

A més, ha reiterat l'avís de Stanpa d'aplicar una quantitat generosa de producte en el cos i ha afegit la necessitat d'aplicar-la sobre la pell seca, mitja hora abans d'exposar-se al sol i repetir la mateixa cada dues hores i després de transpirar, banyar-se o assecar-se.

"No utilitzeu protectors solars que estiguin oberts des de l'any anterior. Utilitzeu-los fins i tot en dies ennuvolats perquè les radiacions UV travessen els núvols i es reflecteixen en l'aigua, sorra, herba i neu", ha detallat l'AEMPS, per recomanar també la protecció dels llavis i del cabell amb productes específics.

Aquests consells estan dirigits a tota la societat, encara que totes dues han recordat la protecció solar en els nens, la qual s'ha d'extremar. "No es pot exposar directament a les radiacions solars a nadons i nens menors de 3 anys. Si el nen té menys d'un any, s'aconsella l'ús de protectors solars que només continguin fotoprotector físic i sense perfum. A partir d'aquesta edat, es poden utilitzar protectors amb filtres químics específics per a nens, sense perfum i resistents a l'aigua ", ha explicat Stanpa.

De la mateixa manera s'ha pronunciat la AEMPS, qui, a més, ha aconsellat protegir els menors amb roba, barrets i ulleres i fer-los beure amb freqüència. Aquesta última recomanació l'ha ampliat també als adults. "Finalment, i davant de qualsevol canvi en el color, la forma o la mida de taques o lunars, consulteu un especialista", ha acabat.