Diari de Girona

Malaltia de Lyme: símptomes i consells per prevenir-la

Aquesta afecció infecciosa que porten els rosegadors es transmet als humans per picades de paparres

04.07.2015 | 07:15
L´atac d´una paparra.
L´atac d´una paparra.

La malaltia de Lyme és una malaltia infecciosa que es transmet a partir de les picades de certes paparres. Les paparres poden adquirir la malaltia en picar a rosegadors portadors de la mateixa.

La malaltia de Lyme es desenvolupa en tres etapes després d'un període d'incubació de set a deu dies després de la infecció.

Els símptomes de la malaltia en la seva primera fase són similars als de la grip: mal de cap, febre, calfreds, indisposició general ... En aquesta primera etapa, la malaltia encara no s'ha propagat per tot l'organisme. Sobre la picada és habitual que aparegui una erupció vermella, lleugerament elevada i plana.

A la segona fase de la malaltia els símptomes s'agreugen i pot aparèixer un entumiment a la zona de la picada, paràlisi o debilitat dels músculs de la cara.

Els símptomes de la tercera etapa de la malaltia poden aparèixer fins i tot mesos després de la infecció si encara no s'ha tractat. Els més comuns en aquesta fase són dolor muscular i articular. A més, es poden produir problemes de parla i pensament, moviment anormal o debilitat i entumiment muscular.

Encara que en la primera fase de la malaltia les anàlisis de sang poden resultar normals, la malaltia és fàcilment diagnosticable des de la segona etapa.

Precaucions

És recomanable evitar zones on ens puguem exposar a les picades de les paparra, especialment a l'estiu. En cas de fer-ho, el millor és portar roba clara per veure ràpidament les paparres, fer servir productes antiparàsits i assegurar en arribar a casa que no hi ha cap entre la roba o altres objectes.

Com lliurar-se de una paparra

En cas de patir la picada d'una paparra, cal intentar treure--se-la estirant -lenta i constantment. El millor és intentar agafar-la prop del cap o de la boca amb pinces però sense tocar-la amb els dits. És recomanable usar un tovalló o un drap per evitar el contacte.

És important que no quedi cap part de la paparra incrustada a la pell. Si no s'aconsegueix, és aconsellable visitar un metge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema