S'estima que 33.600 persones viuen a Catalunya amb el virus del VIH, de les quals aproximadament 8.000 no saben que estan infectades, segons dades del Departament de Salut.

Durant l'any 2014 es van declarar 524 casos nous, sent els homes que tenen relacions sexuals amb homes (HSH) el grup de transmissió amb més casos (42%), seguit dels homes heterosexuals (8%), de les dones heterosexuals (6%) i dels usuaris de drogues per via parenteral (1,5%).

A més, per cada dona declarada s'han declarat 7 homes, reflectint el gran augment de casos entre el col·lectiu HSH, que entre el 2001 i el 2013 va experimentar un augment del 145%.

Entre els HSH també s'ha produït un important augment de la resta d'Infeccions de Transmissió Sexual, en especial de la sífilis, el 73% de les quals durant el 2014 s'han produït en aquest col·lectiu. Aquest augment es deu tant a la mateixa coinfecció del VIH i d'altres ITS, a l'augment de determinades conductes de risc i a factors de vulnerabilitat social.

Darrerament s'ha experimentat una disminució del retard en el diagnòstic i un augment de les taxes de tests realitzats.

Totes aquestes dades es van difondre ahir a la tarda en el marc de la celebració del vintè aniversari de la creació del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH/SIDA i d'altres Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de Catalunya (CEEISCAT), l'òrgan de vigilància epidemiològica i de suport tècnic a les polítiques de prevenció i control d'aquestes infeccions al país.

Dades per reduïr la malaltia

Monitorar i analitzar les dades dels malalts de sida i VIH ha servit per crear polítiques de prevenció per reduir la malaltia, va explicar ahir el Director Científic del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i SIDA de Catalunya (CEEISCAT), Jordi Casabona.

L'expert va fer balanç de la importància de les anàlisis d'informació, així com de les diferents formes de comptabilitzar-la i obtenir-la, durant la celebració del vintè aniversari de l'organisme, que es va inaugurar l'any 1995.

«Creiem que és important fer polítiques basades en l'evidència de dades» va assegurar Casabona. És per aquest motiu que ahir el CEEISCAT va fer un balanç sobre les dades recollides l´any passat per tal de veure si les polítiques implantades funcionen i si s´escau elaborar-ne de noves per disminuir els portadors del VIH. «Creuem les informacions que obtenim per saber l'èxit de les nostres polítiques», va explicar.

En aquest sentit Casabona va recordar que el 1995, l'any d'inici del CEEISCAT, hi havia unes 25.000 persones infectades pel virus i la malaltia «era la primera causa de mortalitat entre joves de 20 a 40 anys».

L´èxit del centre d´estudis

Creat al juny de 1995, el CEEISCAT depèn funcionalment de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i ha anat implementant els sistemes d'informació que constitueixen el Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica del VIH/SIDA/ITS de Catalunya (SIVES). La rellevància del SIVES, entre d'altres, ha quedat de manifest recentment, atès que en ser considerat un dels sistemes d'informació més integrats i de llarga durada d'Europa, al maig passat va ser escollit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per ser presentat a la Global Consultation on HIV Surveillance, com exemple de bones pràctiques en vigilància epidemiològica d'aquestes epidèmies a Europa.­