Dues farmàcies gironines s’han acollit a l’objecció de consciència per no dispensar la píndola de l’endemà, un dret que aquesta setmana ha estat avalat pel Tribunal Constitucional. En total, segons les dades del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, d’entre les 3.100 farmàcies que hi ha arreu del país, catorze establiments i disset farmacèutics són els que s’han negat a vendre la pastilla postcoital.

Dilluns passat, el Tribunal Constitucional va publicar una sentència en la qual reconeix el dret a l'objecció de consciència d'un farmacèutic de Sevilla que va ser sancionat amb una multa de 3.300 euros per negar-se a dispensar el 2008 l'anomenada pastilla de l'endemà. El TC considera que el farmacèutic no va vulnerar el dret de la dona a la salut sexual i reproductiva i que la sanció sí que va atemptar contra el dret a l'objecció de consciència com a manifestació de la llibertat ideològica i religiosa, que la Constitució reconeix en el seu article 16.1.

Tot i això, la sentència del Constitucional emesa aquesta setmana rebutja un altre motiu d’empara plantejat pel mateix farmacèutic, que es va negar a dispensar preservatius, en estimar que en aquest assumpte no hi ha «cap conflicte de consciència amb rellevància constitucional ». Garantir-ne l’accés Des de setembre del 2009, la dispensació de la píndola postcoital es fa sense necessitat de recepta mèdica i directament a les oficines de farmàcia.

Aquell any, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va redactar un document de recomanacions amb el Departament de Salut en el qual aconsellava que «davant de qualsevol eventualitat que impossibiliti o dificulti l'accés a l'AE (anticonceptiu d'emergència) s'adoptaran les mesures necessàries perquè la usuària tingui garantit aquest accés abans que s'esgoti el termini de 72 hores, dins la qual és efectiva». Segons aquest document, en cas que el farmacèutic objecti, el professional ha d'indicar a la persona que li demana la píndola el punt més pròxim on la pot aconseguir i possibilitar que el tractament es pugui fer en temps i sense retard perquè no pugui tenir consequ?.ncies en les condicions d'eficàcia.

El document indica que els apotecaris que no vulguin vendre la pastilla han de proposar a la usuària que s’adreci al centre d'atenció primària més proper o bé dirigir-se una altra oficina de farmàcia pròxima. «L'objecció de consciència en l'àmbit sanitari, entesa com dret a la llibertat ideològica, no està regulada explícitament per l'ordenament jurídic actual», han recordat fonts del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. Si algun professional sanitari apel·la a l'article 16.1 de la Constitució sobre llibertat ideològica per evitar la dispensació de l'anticonceptiu d’emergència, «aquest fet no pot ser arbitrari i ha de ser notificat individualment, amb caràcter previ i per escrit al seu Col·legi corresponent », han assenyalat les mateixes fonts.

«A més s'ha de dispensar l'anticonceptiu d’emergència, encara que s'hagi apel·lat a l’objecció de consciència, si les alternatives d'accés al medicament suposen que s'esgoti el termini de 72 hores, dins les quals és efectiva la píndola», han afegit. Quan es va posar en marxa la venda de la píndola anticonceptiva sense recepta, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, va elaborar un llistat d'objectors en el qual aquest any figuren 14 oficines de farmàcia i 17 farmacèutics.

«Aquests farmacèutics poden exercir aquest dret, sempre que no vagin en contra de la correcta assistència sanitària perquè preval el dret de l'usuari sobre el farmacèutic objector», segons el Col·legi de Farmacèutics. En qualsevol cas, les farmàcies que estan en servei d'urgències o en llocs molt aïllats no podrien exercir el dret d'objecció de consciència, encara que la píndola també se subministra a les àrees de planificació familiar dels hospitals. Per la seva banda, l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears ha anunciat que demanarà saber quines són les catorze farmàcies catalanes que han objectat la dispensació d'aquesta pastilla per «animar la ciutadania a fer-los boicot».