Diari de Girona

Vint hospitals catalans s´uneixen contra una malaltia ultrarara, l´HPN

A l'Estat hi ha 250 pacients amb Hemoglobinúria Paroxística Nocturna, que pot ser mortal

24.07.2015 | 07:13
L´origen és una mutació genètica del cromosoma X que dóna lloc a una malaltia dels progenitors hematopoiètics · Aniol Resclosa
L´origen és una mutació genètica del cromosoma X que dóna lloc a una malaltia dels progenitors hematopoiètics · Aniol Resclosa

Vint hospitals catalans s'han sumat a una campanya per donar a conèixer entre el col·lectiu de metges la malaltia ultrarara Hemoglobinúria Paroxística Nocturna (HPN), que pot ser mortal i triga a detectar-se entre un i deu anys.

La Societat Catalana d'Hematologia i Hemoteràpia impulsa la campanya HiPeNses, per conscienciar sobre l'HPN, de la que a tot l’Estat hi ha diagnosticades unes 250 persones. Aquesta malaltia crònica progressiva pot aparèixer a qualsevol edat, tot i que és més freqüent en adults d’entre 30 i 50 anys.

L'Hemoglobinúria Paroxística Nocturna pot manifestar-se amb una àmplia varietat de símptomes no només hemolítics, que a vegades poden coincidir amb altres malalties, com el dolor abdominal, la fatiga, la disfunció erèctil, les dificultats per respirar o empassar, la hipertensió pulmonar, els marejos i el dolor al pit, entre d'altres.

Alt risc de trombosi

Diagnosticar precoçment la malaltia és essencial, segons els especialistes, per millorar el tractament i el pronòstic dels pacients, ja que és la malaltia hematològica amb el risc més alt de trombosi, fins a 62 vegades més gran que el que té la població general.

Les conseqüències de l’Hemoglobinúria Paroxística Nocturna, a més de la trombosi, inclouen també anèmia hemolítica, disfunció renal i danys al cervell, al pulmó, al cor, al tub digestiu o al fetge.

Pel que fa a l’origen de la malaltia, és una mutació adquirida en un gen del cromosoma X que dóna lloc a una malaltia clonal de les cèl·lules progenitores hematopoiètiques, les fabricants de les cèl·lules de la sang.

A més d'organitzar jornades informatives als hospitals, la campanya de sensibilització posarà a disposició dels metges tríptics informatius i unes fitxes amb consells dirigits tant a hematòlegs com a gastroenteròlegs, neuròlegs, nefròlegs i especialistes de medicina interna, en cas de sospita de casos d'HPN.

També s'ha gravat un vídeo informatiu amb aportacions d'experts de la Societat Catalana d'Hematologia i Hemoteràpia sobre la detecció, el diagnòstic i el tractament d'aquesta malaltia i que ja està disponible a la pàgina http://www.hipenses.com. Hi participen, entre d’altres, el doctor Josep Maria Ribera, president de la societat i cap del servei d’Hematologia Clínica de l’ICO deBadalona.

HiPeNses és una experiència pilot de la Societat Catalana d’Hematologia i Hemoteràpia que, fins a final d'aquest any, visitarà una vintena d'hospitals de les quatre províncies de Catalunya i, en un futur, s'espera poder estendre-la a altres comunitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema