Les pacients del Santa Caterina podran controlar les dosis d'epidural durant el part

L'anestèsia autocontrolable implantada a Salt permet tenir el mateix efecte amb menys quantitat de fàrmac

24.07.2015 | 12:32
La doctora Pineda, mostrant el nou sistema d´anestèsia epidural · IAS

L'hospital Santa Caterina de Salt ha implantat l'anestèsia epidural autocontrolable, un nou sistema d'administració de l'anestèsia durant el part que permet que les pacients dosifiquin per si soles la quantitat de fàrmac que es va alliberant. Així, aconsegueixen un millor control del dolor durant el procés i un increment del benestar alhora que una menor afectació de l'anestèsia a la zona motora en comparació amb el mètode tradicional. La doctora Olga Pineda, anestesista de l'Hospital Santa Caterina que ha liderat la implantació de la nova tècnica al centre, destaca també que la innovació permet aconseguir els efectes anestèsics desitjats amb menys dosi de fàrmac.

L'anestèsia epidural consisteix en la introducció d'un anestèsic local en l'espai epidural, fent que les terminacions nervioses quedin bloquejades a nivell de la medul·la òssia, concretament a la seva sortida. S'administra a través d'un catèter molt prim que s'introdueix a la zona lumbar de la columna i, després, a l'àrea que recobreix la medul·la espinal, l'anestesista realitza la punció per introduir l'agulla epidural que permetrà la col·locació del catèter epidural. El catèter epidural, que és flexible i molt fi, se situa a la zona lumbar en l'espai que hi ha entre la segona i la tercera vèrtebra. Després, es treu l'agulla i el catèter epidural queda dins per permetre que l'anestèsia pugui ser bombejada.

La diferència entre els dos sistemes

La diferència entre el nou sistema i el mètode tradicional radica en què abans la bomba d'infusió anava alliberant anestèsic de forma constant amb la possibilitat de dosis extraordinàries a petició de la partera però que havien de ser administrades per l'equip mèdic. L'alliberament constant afectava la zona a tractar però també comportava pèrdua de sensibilitat a altres zones del cos, com les cames. Ara, l'alliberament de fàrmac és intermitent, de manera que es dóna una dosi inicial i se'n programen cada hora. Entre l'interval d'hora i hora són les pacients les qui poden decidir administrar-se més anestèsic en funció del dolor, amb un límit preestablert, i a través d'un petit comandament. El control de tot el procés queda registrat en una màquina. 

L'Hospital Santa Caterina va atendre l'any 2014 un total de 1.150 parts, dels quals, el 85,01% van ser vaginals (978), i d'aquests, 636 van ser parts amb anestèsia epidural i 342 van ser parts naturals (30%). La taxa de cesàries es va situar en el 14,99%, superant l'indicador de qualitat del 19% exigit pel Departament de Salut i el 15%, recomanat per l'OMS.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema