Durant la primera quinzena de juliol, les donacions de sang a les comarques gironines han baixat entre un 15 i un 24% respecte a les previsions que tenia el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, una disminució que l´ens atribueix a les diferents onades de calor que hi ha hagut aquest juliol i que han desanimat els possibles donants.

Segons les dades del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, en els darrers dies les donacions als equips mòbils de Girona han estat un 15% menys del que estava previst -l´any passat el descens va ser de prop d´un 9%-, mentre que al centre fix del Banc de Sang, situat a l´hospital Josep Trueta de la ciutat de Girona, hi ha hagut un 24% menys de donacions en relació a les que hi havia previstes inicialment. Les xifres esperades pel Banc de Sant i Teixits de Catalunya en un primer moment eren molt similars a les de l´any passat.

En el cas del conjunt de Catalunya, el descens de donacions de sang ha estat de prop d´un 13% per culpa de les successives onades de calor d´aquest estiu, en una època en què tradicionalment ja es dona menys sang tot i que les necessitats hospitalàries es mantenen iguals que a la resta de l´any.

El director del Banc de Sang i Teixits de Girona, el doctor Joan Profitós, explica que la temperatura influeix en el comportament dels donants. «Sovint és psicològic, fa massa dies que només pensem en calor i desistim de fer coses que en qualsevol altre moment són habituals per nosaltres, com per exemple donar sang, perquè a Girona tenim donants molt fidels», explica Profitós, que afegeix que la calor continuada dels darrers dies ha agreujat la tendència habitual de cada estiu, quan les donacions solen decaure. «Esperem que quan la calor es normalitzi una mica, recuperem estoc, perquè fins ara anàvem molt bé», explica el responsable del banc de sang gironí.

Els responsables del Banc de Sang recorden que les donacions de sang baixen al llarg de l'estiu, aproximadament un 30%, i, en canvi es mantenen les demandes que arriben des dels hospitals, especialment de plaquetes i de glòbuls vermells del grup O negatiu i A negatiu. Segons les dades del banc, hi ha reserves globals de sang per deu dies, però l´estoc d´A, B i AB negatius és molt baix i només hi ha reserves per un sol dia.

Per a remuntar les reserves, cada any el Banc de Sang ha desplaçat unitats mòbils per a les donacions a les zones de costa on hi ha més estiuejants i a l´agost també aniran als punts d´estiueig de muntanya, explica el doctor Profitós.

Des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya fan una crida als donants i recorden que calen donacions diàries perquè la sang es fa malbé: els glòbuls vermells caduquen als 42 dies i les plaquetes en menys d´una setmana, el que agreuja aquesta situació.

A Catalunya es necessiten aproximadament un miler de donacions diàries per a garantir que tots els malalts ingressats als hospitals tenen la sang necessària per als tractaments i operacions.

Prop del 41% de les donacions que es fan al país es destinen a persones que han tingut accidents o operacions, encara que també hi ha malalts que necessiten sang regularment, com els pacients de càncer, que reben plaquetes i glòbuls vermells. I cada dia hi ha 50 nens o nenes que necessiten sang per recuperar-se d'alguna malaltia de la que s´estant tractant.

Pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut, que tingui més de 18 anys, pesi 50 quilos o més, i, en cas de ser dona, no estigui embarassada.