Un total de 19.130 dones es van sotmetre l'any passat a una Interrupció Voluntària d'Embaràs (IVE) a Catalunya, un 13,4 % menys que les 22.083 que ho van fer l'any anterior, la meitat d'elles viuen en parella i dues terceres parts són solteres.

Segons l'informe "La interrupció voluntària de l'embaràs a Catalunya 2014", a què ha tingut accés Efe, la taxa global d'IVE per cada 1.000 dones de 15 a 44 anys residents a Catalunya s'ha situat en un 11,6, per damunt de la d'Itàlia (7,6), Finlàndia (8,7) i Escòcia (12), però inferior a les de França (12,9), Anglaterra i Gal·les (15,9) o Suècia (20,7).

La mitjana d'edat de les dones que es van sotmetre a un avortament voluntari va ser de 29,3 anys, una mitjana d'edat similar a la d'anys anteriors.

El descens de la taxa d'avortaments afecta a tots els grups d'edat, excepte a les dones de 45 a 49 anys, on hi ha hagut un lleuger increment, i la disminució implica tant a dones autòctones, com les d'origen estranger.

Les IVE realitzades a través dels serveis d'Assistència de Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) van arribar al 27,1 % (el 2013 el percentatge va ser del 23,3 %), les dutes a terme en els centres hospitalaris representen el 9,1 % (davant del 8,3 % de l'any anterior) i les realitzades en els centres extrahospitalaris representen aquest any el 63,8 % (68,4 % el 2013).

La majoria de les dones van acudir a un centre de planificació familiar públic i aquest percentatge s'ha incrementat lleugerament respecte a l'any 2013, mentre que els centres de planificació privats, tot i ser menys utilitzats, també han patit un augment respecte a l'any anterior.

El perfil de les dones que se sotmeten a una IVE és molt similar al dels anys anteriors: la majoria no tenen cap fill ni cap avortament anterior i el grup amb més casos és, com ha passat els últims anys, el de dones que han arribat al primer cicle d'educació secundària, encara que hi ha un petit increment del percentatge de dones amb estudis de secundària.

Segons l'informe, elaborat pel departament de Salut, continua baixant el percentatge de dones que no tenen estudis.

Quant a la situació laboral, augmenta el percentatge de dones que treballen, ja que el de les que estan en l'atur ha disminuït lleugerament respecte al 2013.

Com el 2013, la mitjana de temps de gestació en el moment d'interrompre l'embaràs és de 8 setmanes de gestació: en els ASSIR és de 5,9 setmanes de gestació, en els centres extrahospitalaris és de 8,3 i en els centres hospitalaris és d'11,7.

La mitjana de les setmanes de gestació és més elevada en els centres hospitalaris perquè es realitzen més IVE per causes fetals.

El motiu d'IVE més freqüent segueix sent el que es practica a petició de la dona, que representa el 88,7 % dels casos.

El risc greu per a la vida o la salut de l'embarassada ha estat del 7,7 % i tant les causes fetals com la combinació de motius mantenen els seus percentatges baixos.

Es manté molt similar als anys anteriors la proporció de dones residents i no residents entre les que han avortat a Catalunya i també la distribució per província i comarca de residència.

De les residents a Catalunya, retrocedeixen lleugerament el percentatge de dones d'origen estranger que és el 39,9 %.

No obstant això, aquest grup té la taxa d'avortament més alta (23,48 IVE per cada 1.000 dones de 15-44 anys d'origen estranger) que les d'origen autòcton (9,04 IVE per cada 1.000 dones).

Encara que els països de procedència de les dones són els mateixos que els dels anys anteriors, canvia l'ordre de freqüència: Marroc és el que té el percentatge més elevat, seguit de Bolívia i l'Equador i a més distància es troben Romania i Perú.

L'anàlisi per territoris mostra que la regió sanitària amb la taxa estadísticament significativa més alta que la global de Catalunya correspon, com en els anys anteriors, a la de Barcelona, seguida de la de Girona.

Totes les taxes han disminuït, excepte la de l'Alt Pirineu i Aran, que ha tingut un lleu augment.

Per comarques, com l'any passat, Barcelonès, Alt Empordà i el Gironès tenen les taxes significativament més elevades que Catalunya.