No tinc llet suficient sol ser la frase de moltes mares per explicar el motiu pel qual no donen el pit als seus fills. No obstant això, la neonatòloga de l'Hospital Nostra Senyora del Rosari, Leticia Ruiz, apunta que les males postures, les presses, els horaris i la falta d'estimulació de les mames són les causes de patir hipogalactia.

Aquesta experta ofereix deu claus per a una lactància eficaç i feliç:

1. Primer, és molt important que la mare estigui en un lloc tranquil en què se senti còmoda i res li molesti.

2. L'esquena ha d'estar recta, amb els peus recolzats a terra i si és possible i ho necessita, tenir un coixí per donar suport al braç amb el que subjecte al nadó.

3. Per facilitar la sortida de llet pels conductes galactòfors cal estimular el pit amb massatges circulars o calor.

4. El nadó ha de tenir el cap alineat amb l'esquena per facilitar-li la succió-deglució.

5. El nounat ha d'obrir la boqueta com si fos un peix, abastant tota l'arèola del mugró el màxim possible.

6. Abans de res, no es pot tenir pressa. Cada nadó és diferent i necessiten el seu temps pel que es necessita paciència.

7. Els nadons han de mamar cada tres hores perquè no només s'han d'alimentar, sinó també hidratar-se. Si dormen molt es recomana despertar-los.

8. En cada presa cal donar-los els dos pits. Del segon normalment prenen menys, per aquest motiu en la propera presa han de començar per aquest últim.

9. En el cas que es generi molta llet, és recomanable extreure amb un tirallet i guardar-la a la nevera durant 24 hores com a màxim o si es prefereix congelar no més de sis mesos.

10. Finalment la doctora recomana "gaudir de cada segon de lactància" ja que és un privilegi que només poden viure les mares.