Diari de Girona

Nens a la piscina: coneix les precaucions bàsiques

Prendre lliçons de natació, comprovar la profunditat i una bona supervisió són les claus per a un bany segur

06.08.2015 | 12:00
Per a un bany segur, els nens han d´aprendre a nedar.
Per a un bany segur, els nens han d´aprendre a nedar.

Amb tota probabilitat no hi ha millor manera de gaudir de l'estiu que refrescar-se a la piscina amb amics i família. No obstant això, passar per alt les mesures de precaució pot convertir un dia agradable a la piscina en una tragèdia.

Estar preparat és essencial per un bany segur, especialment quan es tracta de nens. Els infants necessiten aprendre a nedar per minimitzar els riscos però fins i tot les habilitats de natació avançades no constitueixen una garantia davant el risc d'ofegament entre els menors.

Jeffrey Weiss, portaveu de l'Acadèmia Americana de Pediatria, apunta des del web de la institució americana les precaucions necessàries per minimitzar els riscos que corren els nens a l'aigua.

Supervisió adequada

En cap cas els nens petits han de quedar-se sense supervisió en una piscina. El mateix s'ha de tenir en compte en banyeres, spas, piscines inflables i contenidors d'aigua. Se sap que els nens més petits poden ofegar-se en una galleda d'aigua. Deixar a un nen petit sota la supervisió d'un altre nen tampoc és una alternativa.

Un adult hauria de trobar-se a la distància d'un braç mentre observa a nens petits o nedadors amb pocs recursos. Fins i tot si un nen és més gran o un nedador amb experiència, els adults haurien de tenir-lo a la vista.

L'educació és fonamental

Ensenyar als nens a nedar és una forma important per reduir el risc d'ofegament. Des de l'Acadèmia Americana de Pediatria es fomenten les lliçons de natació per a la majoria dels nens a partir dels 4 anys.

Els pares haurien també de triar apuntar als nens d'entre un i tres anys a lliçons de natació, encara que no tots els nens estan a punt a la mateixa edat. I quan els pares no estiguin ajudant els seus fills a nedar, haurien de realitzar un curs de reanimació cardiopulmonar per aprendre tècniques de salvament correctes. Si es tracta d'adolescents, han de conèixer els perills de jugar a la piscina sempre que hi hagi alcohol pel mig.

Surar

Quan es tracti d'equipar als nens amb les ajudes adequades per surar a l'aigua, hi ha diversos errors comuns. Tot i que és popular entre els nens l'ús de flotadors per nedar, com els 'manguitos', aquests no proporcionen una ajuda suficient per surar en l'aigua i es poden desinflar amb facilitat.

Assegureu-vos que els nens fan servir armilles salvavides adequats, especialment quan es tracti de pujar a un vaixell o seure al moll d'un riu o en un port.

Comproveu la profunditat

Abans de deixar que un nen salti a un espai d'aigua, els adults han de comprovar primer la seva profunditat. En comptes de submergir el cap primer per comprovar l'aigua, ha d'entrar primer amb els peus. Si està inspeccionant un espai d'aigua, assegureu-vos que hi hagi un socorrista o algú que estigui supervisant la zona.

"Per protegir millor els nens, els pares necessiten pensar sobre les vies de protecció. Les lliçons de natació han de ser una part important de la protecció global, que també inclourà una tanca en els quatre costats de la piscina i una supervisió constant i capacitada ", assenyala Weiss.

"A més, atès que algunes piscines portàtils o temporals tenen laterals tous, és molt fàcil per a un nen treure el cap i caure de cap a l'aigua. Aquestes piscines suposen un risc constant i necessiten també d'una tanca de la mateixa manera que una piscina permanent", conclou Weiss .

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones engreixen més que altres si mengen el mateix?

 L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema