Les glàndules sudorípares, ecrines i apocrines, es reparteixen per tot el cos però són més abundants en aixelles, mans i peus. Encara que mans i peus poden suar per igual no desprenen el mateix 'aroma', en gran mesura per l'ús de sabates, ja que en la seva fabricació intervenen materials poc o gens transpirables.

Segons explica José Manuel Ogalla, president del Col·legi de Podòlegs de Catalunya i professor de la Universitat de Barcelona, ??l'origen de l'olor dels peus procedeix de la fermentació de la sudoració i d'una deficient eliminació de la humitat a la sabata que sol estar composta per materials sintètics.

És molt comú en el cas de les sabatilles esportives un encoixinat que absorbeix la humitat i afavoreixen la seva fermentació. "Hi ha persones amb més predisposició, que tenen facilitat per suar més i amb això tenen més risc que la suor ocasioni olor en els peus", assenyala el podòleg.

El professor assenyala que també hi ha patologies sistèmiques i locals del peu que ocasionen l'olor de peus i que aquest sigui també característic. És el cas de la insuficiència renal, en la qual el ronyó no filtra les toxines que deixen el cos a través de l'orina o la suor.

Els peus poden ser atacats pels fongs i patir micosis que proporciona als peus una olor característica a formatge curat derivat de la fermentació de la suor i els fongs de la pell. "Hi ha un tipus d'infecció poc freqüent que dóna lloc a una suor d'olor dolça, es tracta de les infeccions pel bacteri Pseudomonas aeruginosa", apunta Ogalla.

Hi ha una dermatomicosis, un tipus de peu d'atleta anomenat 'tinya pedis', que no ocasiona altres símptomes a part d'aquest característica olor a formatge ranci i que la persona pot patir durant anys sense altres molèsties associades. L'especialista afegeix que si l'olor dels peus es torna desagradable pot existir alguna patologia que ho expliqui i això justifica una visita al podòleg.

La suor normal ocasionada per un cúmul de calor, unes sabates que constrenyen o mitjons que poden fermentar i ocasionar l'olor a peus es pot reduir mitjançant mesures com:

Realitzar un rentat amb aigua i sabó al arribar a casa.

Canvi diari de calçat per permetre que s'assequi la humitat.

Emprar calçat de fibres naturals com la pell o la tela i evitar les sabates de plàstic i altres materials antitranspirants.

Utilitzar mitjons o mitges de fibres naturals com llana, fil o cotó.

Utilitzar desodorants antitranspirants amb derivats de les sals d'alumini o sals de bor.

La suor és un mecanisme normal que permet a l'organisme no només equilibrar la temperatura corporal sinó també eliminar toxines. Quan hi ha una sudoració excessiva patològica, un hiperhidrosi, els peus també es veuen afectats.

En aquests casos és possible l'ús de la toxina botulínica, el conegut botox, però el doctor Ogalla assenyala que només s'ha d'aplicar en pacients concrets amb una hiperhidrosi greu i en una intervenció realitzada per personal altament especialitzat ja que pot ocasionar una paralització de la musculatura no desitjada.