El fum de l'encens és potencialment més tòxic que el fum del tabac, i conté químics que poden causar mutacions genètiques, segons un estudi de la South China University of Technology de Canton (Xina).

La investigació, publicada al 'Springer' s Journal Environmental Chemistry Letters ', ha revelat que el fum de l'encens conté més agents citotòxics i genotòxics que el fum de les cigarretes, a més de components mutagènics, tots ells relacionats amb el desenvolupament del càncer.

Es va detectar que el 99 per cent del fum de l'encens està format per partícules fines i ultrafines, en la seva major part, de components altament tòxics per a la salut. Aquestes partícules són inhalades i queden atrapades en els pulmons, el que pot causar una reacció inflamatòria i, segons estudis previs, també està relacionat amb el càncer de pulmó, la leucèmia infantil i el desenvolupament de tumors cerebrals.

El principal autor de l'estudi, Rong Zhou, ha afirmat que "és necessari un major coneixement i regulació dels riscos de la salut associats amb l'ús d'encens en llocs tancats", i ha assegurat que espera que aquests resultats donen lloc a mesures de avaluació dels diferents encens i per reduir l'exposició al fum d'aquests.

Tot i això, Zhou ha afirmat que es requereixen més estudis per confirmar si tots els tipus d'encens són igual de perjudicials. La crema d'encens és una tradició i una pràctica comuna en moltes famílies, i especialment en els temples religiosos d'Àsia, tot i que en molts casos es desconeixen els seus efectes en la salut.

La investigació es va dur a terme amb dos tipus d'encens que contenien agar i sàndal, dos elements comuns en la fabricació d'aquests productes. Seguidament, es van realitzar assajos per mesurar els efectes del fum de l'encens i del fum del tabac en soques de salmonel·la i en cèl·lules d'ovaris de hàmsters xinesos.