El jutjat Contenciós Administratiu número 17 de Barcelona ha condemnat el Servei Català de la Salut, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l'Asseguradora Zurich a pagar 200.000 euros als familiars d'una pacient a qui no van diagnosticar correctament un càncer d'ovaris. El Defensor del Pacient, que ha exercit la defensa de la víctima, explica que inicialment els metges van extirpar l'úter i els ovaris de la dona assegurant que es tractava d'un tumor benigne, però anys més tard es va demostrar que la infecció era maligne. Arran del nou diagnòstic, la pacient va ser intervinguda per extirpar-li el tumor. Tot i el tractament de quimioteràpia, va morir mesos després.

La sentència recull que els metges van extirpar els ovaris i l'úter de la pacient l'any 2004, concloent que es tractava d'un tumor benigne. D'aquesta manera, la dona no va rebre cap tractament de quimioteràpia ni cap control oncològic. Cinc anys més tard, però, va acudir a l'Hospital de Calella i diverses proves mèdiques van constatar l'existència d'una "massa pèlvica", de la qual va ser operada l'abril de l'any 2010 i amb la que posteriorment els metges van determinar que es tractava d'un tumor maligne. Després de diverses operacions, de ser traslladada a l'Hospital de Mataró i de rebre tractament a l'Hospital de Bellvitge, la pacient va morir l'octubre del mateix any.

Segons el magistrat, "s'imputa a l'administració l'existència d'un error greu de diagnòstic que va impedir a la pacient el corresponent tractament oncològic des de l'any 2004, quan es produeix l'error i fins el 2010, quan es produeix la defunció". Així, el jutge considera que el fet de no haver rebut cap seguiment mèdic després de l'extirpació inicial va provocar que "de forma inevitable i lògica el tumor anés creixent" fins que va ser detectat de forma exacta. Entre les proves analitzades, el jutge cita, per exemple, un informe pericial que "aclareix que des d'un principi ja es podia observar que es tractava d'un altre tipus de tumor", i que apunta que, malgrat el diagnòstic inicial, "s'hagués hagut de realitzar un seguiment".

La sentència determina així que els familiars de la pacient tenen dret a indemnització, que el jutge no qüestiona perquè diu que es tracta d'un cas "d'error" en què es va "privar la pacient dels mitjans necessaris per a la seva cura". En concret, determina que hauran de rebre una indemnització de 200.000 euros, dels quals 160.000 són pel marit de la víctima, mentre que cadascun dels fills té dret a 20.000 euros. Al mateix temps, fixa que el Servei Català de la Salut, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l'Asseguradora Zurich hauran de pagar 21.000 euros per despeses judicials i retornar als afectats les taxes judicials.