Diari de Girona

El Trueta millora l´equipament per a la cirurgia en tres dimensions

L'hospital de Girona incorpora tres noves torres laparoscòpiques per als quiròfans

25.09.2015 | 12:30
El cirurgià veu les imatges en alta definició en una pantalla.
El cirurgià veu les imatges en alta definició en una pantalla.

L'hospital Josep Trueta de Girona ha incorporat tres noves torres laparoscòpiques de tres dimensions, que se sumen a les dues que ja tenia i que permeten treballar amb molta precisió al quiròfan. La inversió del centre de referència a les comarques gironines en aquesta tecnologia ha estat de 400.000 euros i, a partir d'ara, amb els cinc aparells es realitzaran sobretot operacions de ronyó, pròstata, fetge, esòfag, estómac, matriu i ovaris, gairebé sempre en casos en què cal extreure tumors. Els serveis que més fan servir aquest tipus d'aparells a les intervencions quirúrgiques són, principalment, Urologia, Cirurgia General, Ginecologia i Otorinolaringologia, especialment en patologia tumoral. L'hospital Trueta va començar a utilitzar la tecnologia 3D als quiròfans l'any 2013. Des del centre destaquen que aquest fet va representar «un salt qualitatiu en l'àmbit quirúrgic», ja que les torres laparoscòpiques permeten que el cirurgià treballi amb una profunditat de camp inèdita fins fa poc temps, tan sols posant-se unes ulleres de tres dimensions semblants a les que s'utilitzen als cinemes.

Un dels principals avantatges de la laparoscòpia en 3D és que possibilita l'abordatge per orificis en lloc d'haver de fer-lo per incisions i que permet, per tant, fer operacions menys invasives. La intervenció es fa introduint una petita càmera i els instruments que permeten al cirurgià operar veient l'òrgan per una pantalla d'alta definició. Les imatges de la zona intervinguda les capten dues òptiques, que treballen en paral·lel, i s'envien a un processador que les combina i les projecta a les pantalles del quiròfan. A través de les ulleres 3D, el cirurgià hi pot veure l'òrgan afectat amb molta més profunditat i pot operar amb més precisió que en la laparoscòpia convencional.

L'alta precisió que ofereixen permet que el professional disposi de més qualitat visual i profunditat de camp, cosa que facilita que pugui treballar amb més rapidesa i molta més claredat. Com que disminueix notablement la quantitat de moviments de l'instrumental durant la intervenció, es redueixen els riscos per als pacients.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema