Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) publicat a la revista científica Acta Paediatricaha conclòs que existeix relació entre el sobrepès o l'obesitat i la funció executiva en nens i nenes, concretament amb la capacitat d'inhibició i la flexibilitat. El treball, dut a terme per investigadores del Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta de la URV, s'ha fet amb 515 infants d'entre sis i deu anys de 2n, 3r i 4t de primària de les escoles de Reus, 131 dels quals tenen sobrepès o obesitat. Els resultats indiquen que aquests últims tenen una disminució de la capacitat per mobilitzar l'esforç cognitiu necessari per inhibir respostes involuntàries i per canviar entre diferents operacions mentals.

Per obtenir l'Índex de Massa Corporal als nens de la mostra se'ls va mesurar el pes i l'alçada i van respondre testos neuropsicòlogics. En una primera fase, els pares van respondre un qu?estionari referent a problemes psicològics dels seus fills, un d'hàbits d'alimentació, i es va valorar la satisfacció dels pares amb la seva pròpia imatge corporal i amb la figura corporal dels seus fills. Als nens participants també se'ls va preguntar com es percebien i com els agradaria ser, i els nens que presentaven sobrepès o obesitat preferien estar més prims, és a dir, van presentar insatisfacció amb la seva imatge corporal. Una vegada passada aquesta primera fase del treball es va dividir la mostra en tres grups antropomètrics: obesos, amb sobrepès, i amb pes normal i per sota del pes -aquests es van treure l'estudi.

Tots els nens amb sobrepès o obesitat i un grup control de pes normal van ser avaluats mitjançant dues proves neuropsicològiques. L'objectiu de l'estudi ha estat investigar si en aquestes edats primerenques es perceben les mateixes relacions entre l'obesitat i la neuropsicologia que ja s'han trobat en edat adulta, en adolescents i en població de tipus clínic (on l'obesitat és més severa), on es manifesta una alteració de les funcions executives en els obesos i els qui tenen sobrepès. Funcions executives En aquesta primera fase també se'ls va passar una prova per avaluar les funcions executives i es van avaluar les actituds i pràctiques alimentàries dels pares a través d'un qu?estionari . El de la URV, ha estat el primer grup a validar en població espanyola aquest qu?estionari de pràctiques alimentàries.

Les funcions executives depenen del lòbul frontal, que són les funcions que possibiliten la conducta flexible dirigida a un objectiu i possibiliten ordenar, preveure i planificar. Les persones amb obesitat o sobrepès poden tenir aquestes funcions alterades i poden presentar impulsivitat, i en un moment determinat, en una situació d'estrès, no saben regular la seva conducta per ingerir aliments -i mengen més del compte-, no tenen la capacitat d'inhibir la conducta impulsiva que els porta a menjar encara que no tinguin gana.