Diari de Girona

Un estudi conclou que els nens obesos tenen menys control inhibitori

Els investigadors afirmen que els infants veuen reduïda la capacitat per canviar entre tasques

01.10.2015 | 19:46
Un estudi conclou que els nens obesos tenen menys control inhibitori
Un estudi conclou que els nens obesos tenen menys control inhibitori

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) publicat a la revista científica Acta Paediatricaha conclòs que existeix relació entre el sobrepès o l'obesitat i la funció executiva en nens i nenes, concretament amb la capacitat d'inhibició i la flexibilitat. El treball, dut a terme per investigadores del Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta de la URV, s'ha fet amb 515 infants d'entre sis i deu anys de 2n, 3r i 4t de primària de les escoles de Reus, 131 dels quals tenen sobrepès o obesitat. Els resultats indiquen que aquests últims tenen una disminució de la capacitat per mobilitzar l'esforç cognitiu necessari per inhibir respostes involuntàries i per canviar entre diferents operacions mentals.

Per obtenir l'Índex de Massa Corporal als nens de la mostra se'ls va mesurar el pes i l'alçada i van respondre testos neuropsicòlogics. En una primera fase, els pares van respondre un qu?estionari referent a problemes psicològics dels seus fills, un d'hàbits d'alimentació, i es va valorar la satisfacció dels pares amb la seva pròpia imatge corporal i amb la figura corporal dels seus fills. Als nens participants també se'ls va preguntar com es percebien i com els agradaria ser, i els nens que presentaven sobrepès o obesitat preferien estar més prims, és a dir, van presentar insatisfacció amb la seva imatge corporal. Una vegada passada aquesta primera fase del treball es va dividir la mostra en tres grups antropomètrics: obesos, amb sobrepès, i amb pes normal i per sota del pes –aquests es van treure l'estudi.

Tots els nens amb sobrepès o obesitat i un grup control de pes normal van ser avaluats mitjançant dues proves neuropsicològiques. L'objectiu de l'estudi ha estat investigar si en aquestes edats primerenques es perceben les mateixes relacions entre l'obesitat i la neuropsicologia que ja s'han trobat en edat adulta, en adolescents i en població de tipus clínic (on l'obesitat és més severa), on es manifesta una alteració de les funcions executives en els obesos i els qui tenen sobrepès. Funcions executives En aquesta primera fase també se'ls va passar una prova per avaluar les funcions executives i es van avaluar les actituds i pràctiques alimentàries dels pares a través d'un qu?estionari . El de la URV, ha estat el primer grup a validar en població espanyola aquest qu?estionari de pràctiques alimentàries.

Les funcions executives depenen del lòbul frontal, que són les funcions que possibiliten la conducta flexible dirigida a un objectiu i possibiliten ordenar, preveure i planificar. Les persones amb obesitat o sobrepès poden tenir aquestes funcions alterades i poden presentar impulsivitat, i en un moment determinat, en una situació d'estrès, no saben regular la seva conducta per ingerir aliments -i mengen més del compte-, no tenen la capacitat d'inhibir la conducta impulsiva que els porta a menjar encara que no tinguin gana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Web de l'ICS.
L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Enllaços recomanats: Premis cinema