Ulleres, lents de contacte i maquillatges són productes d'un mercat en expansió més propers a l'estètica que a la prescripció mèdica. Posem el punt de mira en els trastorns més comuns que afecten la salut ocular.

Per a la salut dels ulls en el dia a dia, els especialistes ajuden a determinar els hàbits perjudicials que poden fer que en el menor dels casos es produeixin molèsties als ulls o fins i tot, en els casos més greus, es puguin produir lesions incurables.

1. Compte amb el fum de tabac, productes de contaminació (industrial, agrícoles, de motors o d'ús domèstic) i l'exposició al vent. El major nombre de consultes a l'oculista es deriva de problemes associats a l'exposició de tòxics volàtils. Un ambient hostil, ja sigui en l'exterior com en llocs de treball o oci, pot donar lloc a ulls vermells o sequedat ocular.

El tractament no s'ha d'aturar a aplicar un col·liri per eliminar l'ull vermell sinó a eliminar l'agent que ha causat el problema i personalitzar el tractament. Si no es prenen les precaucions adequades i s'empren col·liris vasoconstrictors sense supervisió mèdica es poden produir danys oculars irreversibles i augmenta la possibilitat desenvolupar al·lèrgies oculars en persones que no són al·lèrgiques.

Així, com a consell pràctic, s'assenyala la importància d'utilitzar ulleres de sol per evitar la sequedat ocular els dies de sol i de vent, evitar el contacte amb tòxics i si aquest es produeix, fer un rentat abundant de la cara amb aigua i acudir al centre d'atenció especialitzada.

2. Oblidar-se de parpellejar, sobretot en ambients secs. Un ambient massa sec afecta la salut ocular i les més afectades per aquests problemes són les dones a partir dels 55 anys. Fins a un 30 per cent de la població adulta es queixa de sequedat ocular. Els edificis intel·ligents, que controlen la temperatura però no la humitat en l'ambient, massa hores davant de la pantalla de l'ordinador sense descans o l'ús de calefaccions durant l'hivern i l'aire condicionat durant l'estiu propicien aquestes molèsties.

3. Considerar les lents de contacte un complement estètic en comptes d'un medicament. Com a tal, s'han d'aplicar recomanacions com no emprar-les durant la nit, fer una neteja adequada o canviar-les quan ho especifica el producte. Merayo assenyala que l'abús de les lents de contacte està provocant lesions de vegades sense solució i amb dany irreversible per a l'ull.