Diari de Girona

Els fetus senten la música si s´emet per via vaginal

L'Institut Marquès comprova que responen a l'estímul musical obrint la boca i traient la llengua

06.10.2015 | 15:39
El fetus treu la llengua amb l´estimulació.
El fetus treu la llengua amb l´estimulació.

A les 16 setmanes, els fetus senten i responen a la música, si aquesta s'emet des de la vagina de la seva mare. Un equip de l'Institut Marquès ha arribat a aquesta conclusió en un estudi en què ha comprovat que el 87% dels fetus responen a l'estímul obrint la boca i traient la llengua, per tant, amb moviments de vocalització previs a l'adquisició del llenguatge. Amb l'estudi, que es publica aquesta setmana a la revista 'Ultrasound', s'assegura que el so que els arriba per la panxa gairebé no el senten ja que els teixits tous de l'abdomen i de l'interior del cos de la mare absorbeixen les ones sonores. El dispositiu desenvolupat per l'estiu permet descartar la sordesa fetal i facilita les ecografies.

L'estudi es va dur a terme en més de 100 pacients embarassades entre les setmanes 14 i 39 de gestació i es van dividir en tres grups, per utilitzar un tipus d'estimulació fetal diferent. En el primer se'ls va emetre música per via abdominal, en el segon per via vaginal i en el tercer se'ls van emetre vibracions sonores no musicals emeses també des de la vagina. En el segon grup, se'ls va col·locar un dispositiu dissenyat específicament per l'estudi que podia emetre a 54 decibels de mitjana, com la música ambiental, i es va triar una peça de Bach.

Els investigadors van comparar mitjançant ecografia, la reacció dels fetus. En un 87% dels fetus que van escoltar música per via vaginal, van moure la boca i la llengua, i gairebé un 50% va reaccionar amb un moviment molt cridaner, obrin moltíssim la mandíbula i traient la llengua al màxim; unes reaccions que no es van poder observar a través de la música emesa des de l'abdomen. Segons els experts, la reacció es deu a què la música activa circuits cerebrals d'estimulació del llenguatge i de la comunicació i indueix una resposta de moviments de vocalització.

Una de les investigadores que ha participat a l'estudi, la doctora Marisa López-Teijón assegura que d'aquesta manera s'han pogut ''comunicar amb el fetus'' a la setmana 16, quan la literatura mèdica ho situava a partir de la setmana 26. A més, es corrobora així, la teoria que a partir de les 16 setmanes el fetus pot respondre a estímuls musicals. Per tant, conclou López-Teijón, es pot dir que ''l'aprenentatge comença a l'úter''.

Des de l'Institut Marquès es destaca també que el dispositiu que s'ha dissenyat permet descartar la sordesa fetal, ja que si respon a la música significa que no és sord, un diagnòstic que fins ara no es podia fer abans de néixer. També aporta una major eficàcia i rapidesa a les ecografies ja que s'indueixen els moviments fetals i es veuen millor totes les estructures, per tant, també s'escurça el temps d'exploració. A més, també es valora que pot suposar reducció d'estrès de la mare que no nota moviments fetals, ja que en emetre música el fetus respon i la mare ho pot notar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Web de l'ICS.
L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Enllaços recomanats: Premis cinema