Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), que ha investigat per primera vegada de forma conjunta les extraescolars físico-esportives i les pautes de descans, conclou que els millors resultats acadèmics en els alumnes de primària són fruït d´un patró de descans adequat -dormir entre 9-10 hores- unit a una pràctica moderada d´exercici físic -entre 2 i 5 hores setmanals-. Per contra, els pitjors resultats acadèmics es donen amb uns patrons inadequats de descans -menys de 9 hores- i un número elevat d´activitats -més de 5 hores-.

Anar a dormir tard i llevar-se aviat repercuteix de forma negativa en el rendiment acadèmic. L´estudi alerta de l´existència d´una pauta de descans nocturn insuficient i irregular cada vegada més freqüent en nens i adolescents. Això podria ser la causa que durant les primeres hores de classe els alumnes es trobin endormiscats i no tinguin la capacitat atencional necessària per seguir les classes. En aquest sentit s´ha comprovat que anar a dormir després de les 22h dificulta que els joves es puguin llevar l´endemà en condicions òptimes.

A la mateixa vegada, la pràctica extraescolar físico-esportiva influeix positivament en el rendiment dels nens de primària en assignatures com matemàtiques i llengües, és a dir, les matèries que requereixen una major atenció.

Paral·lelament s´evidencia la gran quantitat d´activitats extraescolars en què participen els nens i nenes d´aquestes edats. Les dades indiquen que un 84,20% de la població fa algun tipus d´activitat fora de l´escola. Les activitats extraescolars de caràcter físic o esportiu, comporten una sèrie de beneficis: l´increment de l´autoestima i la confiança en un mateix, i l´optimització del desenvolupament social, el desenvolupament cognitiu i el rendiment acadèmic. A més a més, els resultats també suggereixen que la pràctica esportiva redueix l´estrès, l´ansietat i la depressió i que incrementa l´aprenentatge i la memòria, tots ells factors que condueixen a assolir un estat òptim de salut i un major rendiment acadèmic.

Però la participació en activitats extraescolars millora el rendiment acadèmic dins d´uns límits. De fet, els seus efectes es distribuirien en una corba en forma d´U invertida, ja que no realitzar cap tipus d´activitat extraescolar o realitzar-ne més de cinc de simultànies comporta efectes negatius.

Aquestes conclusions dels investigadors són importants ja que és la primera vegada que s´estudien els efectes dels patrons de descans i la realització d´activitats físico-esportives extraescolars en el rendiment acadèmic, de forma conjunta, i no per separat, com s´havia estudiat fins el moment.

La investigació, titulada "La importància de les activitats físico-esportives en els nens per obtenir uns patrons de descans adequats i un rendiment acadèmic òptim", s´ha fet a partir de les respostes de 573 alumnes d´Educació Primària (313 nens i 260 nenes), de 18 centres escolars (9 públics i 9 concertats) de les comarques de Barcelona i de les Illes Balears (Mallorca i Menorca).

S´ha utilitzat un qüestionari amb preguntes específiques sobre l´avaluació quantitativa i qualitativa del son, i un registre quantitatiu de les activitats extraescolars. Els autors de l´estudi són els investigadors Ramon Cladellas, Mercè Clariana, Mar Badia, Teresa Dezcallar del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l´Educació de la UAB i Concepció Gotzens, de la UIB.