El mètode pell amb pell, també conegut com a 'mètode Cangur', permet als nounats mantenir-se en contacte contínuament amb la pell de la mare. Es tracta d'un mètode fàcil d'aplicar que fomenta la salut i el benestar tant dels nounats prematurs com dels nascuts a terme.

Es tracta d'una pràctica cada vegada més estesa pels notables beneficis que té, tant per al nadó com per als pares com ara una regulació òptima de la temperatura, desenvolupament òptim del nivell cognitiu i un reforç del vincle emocional.

El mètode cangur és un sistema basat en el contacte permanent pell amb pell del nadó, ja sigui prematur o no, amb la dels seus progenitors. Els professionals sanitaris -llevadores, obstetres, neonatòlegs, pediatres- recomanen la seva pràctica des del naixement pel seus enormes beneficis.

L'organització Mundial de la Salut (OMS) destaca en una de les guies mèdiques que aquest mètode repercuteix eficaçment en el control de la temperatura, la lactància materna i el desenvolupament de vincles afectius.

La fundadora d'Amarsupiel, Ana Villaseca, explica quins són els principals beneficis d'aquesta pràctica, que ajuda als nadons a adaptar-se a la vida extrauterina després del part:

1. Beneficis físics

Aquest contacte ajuda a mantenir una temperatura corporal òptima i permet una major estabilitat de les seves constants vitals. "A més afavoreix la lactància materna i estimula la llet de la mare", explica Villaseca, que destaca també que millora la son del nadó, normalitza el ritme respiratori i millora de la digestió, disminuint el risc de còlics del lactant.

Aquests beneficis s'han observat sobretot en el cas dels nadons prematurs ingressats, on a més es redueix les infeccions nosocomials que sol precisar d'atenció sanitària.

2. Beneficis psicològics i emocionals

També es creu que enforteix el vincle afectiu i emocional amb els pares, fent que els nadons es sentin més segurs i protegits. A més, ajuda a millorar tant el desenvolupament mental com el desenvolupament psicomotor del nadó a causa del moviment de qui el porta, ja que estimula l'equilibri i control postural.

3. Beneficis a llarg termini

Segons explica Villaseca, "els nadons que han crescut sota el mètode pell amb pell desenvolupen un vincle molt més fort amb la mare que aquells nadons que no van realitzar el mètode". El contacte pell amb pell afavoreix un major desenvolupament del cervell a nivell cognitiu i executiu i una millor maduració del sistema nerviós, així com una millor canalització de l'estrès.

4. Beneficis per als pares

El pares també obtenen beneficis, ja que a més d'afavorir la recuperació postpart, en la mare també millora i estimula la lactància.

A més, per a tots dos pares, aquest mètode ajuda a enfortir els llaços afectius, donant lloc a un sentiment de protecció i seguretat total cap al nadó. "Els pares que ha practicat el mètode cangur se senten més segurs i preparats per atendre les necessitats dels seus fills", adverteix l'experta.