El Departament de Salut de la Generalitat ha detectat que unes tires usades per mesurar els nivells de glucosa en sang, fabricades per l'empresa A. Menarini, d'Itàlia, donen uns valors anormalment elevats, que no es corresponen amb el valor real.

Salut ha comunicat aquest fet a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) del Ministeri de Sanitat, que ja ha emès una alerta sobre les tires reactives "GlucoMen LX Sensor", fabricades per A. Menarini Diagnostics S.R.L, d'Itàlia.

Aquestes tires s'usen amb els mesuradors de glucosa en sang del mateix nom, GlucoMen® LX PLUS, dins del rang de mesurament de 20-600 mg/dl, i estan indicades per determinar la quantitat dels valors de glucèmia en sang capil·lar fresca.

Preguntat el Departament de Salut sobre si aquestes tires són les que proporciona als pacients catalans que es controlen ells mateixos la glucosa en sang a casa, fonts d'aquest departament han indicat que, de moment, no es pot precisar aquest extrem.

D'acord amb les investigacions inicials realitzades pel distribuïdor de les tires, la pèrdua de la fiabilitat en el mesurament es pot donar una vegada s'ha obert l'envàs.

L'AEMPS ha iniciat una investigació sobre aquests fets i fins que acabi la mateixa recomana als pacients que tinguin aquest tipus de mesurador de sucre que poden continuar analitzant la sang amb el mateix però que, si s'obté un resultat anormalment alt, es faci un nou mesurament amb una tira nova i, si pot ser, d'un envàs nou.

Si el resultat segueix sent alt o no és compatible amb els símptomes que té el pacient, es recomana no canviar la pauta de tractament i contactar immediatament amb el seu metge, o anar a un centre de salut o a urgències.

També s'aconsella que es tregui la tira de l'envàs només quan s'estigui a punt de fer l'anàlisi, que es conservi les tires al seu envàs original, en lloc fresc i sec a menys de 30 graus centígrads i que es tanqui bé l'envàs immediatament després de treure una tira.

En l'alerta es recorda que no s'han d'usar les tires una vegada caducades i, en cap cas, transcorreguts nou mesos des de la data en què s'obri l'envàs per primera vegada.

Als professionals sanitaris i farmacèutics, l'AEMPS avisa que si els seus pacients usen el mesurador de sucre en sang GlucoMen LX Plus o si ha venut o lliurat el mateix a clients, se'ls informi que han de seguir les instruccions d'ús dels productes, especialment en el que es refereix a la conservació de les tires reactives.

Igualment, si el resultat segueix sent anormalment alt, es demana que s'informi les persones que usin aquest tipus de tires que es posin en contacte amb el seu metge o vagin al seu centre mèdic o a urgències.