Els especialistes de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) confirmen que la relació entre el risc de càncer colorectal i el consum progressiu de carn processada "és definitiva", però precisen que "aquest risc, encara que no desapareix, es minimitza al màxim amb un consum raonable ".

D'aquesta manera s'ha pronunciat, en declaracions a Efe, el portaveu de la SEOM i Cap del Servei Oncologia Mèdica de l'Hospital Arnau Vilanova, de València, Antonio Llombart Cussac, en relació al estudui difós per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que declara cancerígena la carn processada.

En concret, l'OMS ha alertat que menjar carn processada com salsitxes, embotits o preparacions en conserva és carcinogen per als humans, mentre que consumir carn vermella "probablement" també ho és.

L'estudi, realitzat per la seva Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC, per les sigles en anglès), va reunir un grup de treball de 22 experts de deu països, que van veure una "evidència suficient" que el consum de carn processada provoca càncer colorectal.

El doctor Llombart ha admès que "aquest risc existeix" i que és "proporcional a la quantitat consumida", però també ha volgut contextualitzar "de què risc estem parlant", perquè el que aparegui en el mateix llistat que el tabac o l'amiant "no vol dir que tingui un pes tan important".

En el cas del càncer colorectal en concret, el fumar és un factor de risc i, segons l'oncòleg, és més potent aquest factor que el consum de carn.

En un fumador, el risc de càncer colorectal és entre 2,5 i 3 vegades superior a un no fumador, i quan parlem del consum de carn processada, parlem d'un risc enfront dels que no consumeixen res de carn d'entre un 1, 2 i 1,6, en funció de la quantitat consumida de forma continuada.

L'oncòleg ha aconsellat reduir el consum tant de carn processada com de vermella a uns "nivells raonables", però també ha posat èmfasi que la carn és "un aliment fonamental per a l'ésser humà", perquè facilita una sèrie de vitamines i minerals necessaris per a una dieta recomanable.

Es tracta per tant, segons l'expert, de trobar un punt mig raonable, que les guies dietètiques situen en un consum de carn processada i de carn dos vegades per setmana.

Aquest consum podria ser superior en la societat espanyola, que ha abandonat en certa mesura, segons l'expert, la dieta mediterrània i consumeix aliments diferents, centrats en el menjar ràpid.

Aquest tipus de consum, segons Llombart, "està fent augmentar o empitjorar alguns dels nivells de salut amb un augment d'alguns dels tumors".

"I probablement -adverteix- guarda relació amb l'augment del consum de carn processada, però també amb l'abandó de la dieta en fibres, vegetals, fruites, i això és el que estem veient en la societat. Si aquesta és una alarma que serveix per reprendre hàbits més saludables, serà fantàstic ".

No obstant això, l'oncòleg ha incidit que l'alarma ha d'anar acompanyada amb una bona informació, és a dir, "que l'evidència de la correlació està científicament provada, que el consum de carn processada afavoreix l'aparició de càncer colorectal, però que hi ha precisar quin és el pes en el risc global ".

"El càncer colorectal -ha explicat- no és una malaltia relacionada amb el consum de carns com pot ser majoritàriament el càncer de pulmó amb el tabac. Aquí simplement és que és un factor de risc".

Per això ha incidit que "amb una alimentació saludable i raonable, incloent carn vermella i processada, aquest risc queda molt per sota del rang del límit acceptable. Seria un risc mínim perfectament assumible".