Diari de Girona

A quants graus hem de cuinar per eliminar els microbis dels aliments?

Netejar correctament els productes abans de consumir-los o mantenir la cadena de fred evita les toxiinfeccions alimentàries

05.11.2015 | 15:32
A quants graus hem de cuinar per eliminar els microbis dels aliments?
A quants graus hem de cuinar per eliminar els microbis dels aliments?

Com hem de guardar els aliments? A quants graus hem de cuinar per eliminar els microbis? Quan de temps puc mantenir el menjar cuit a temperatura ambient? Com es renten les fruites i verdures? Són moltes les preguntes quotidianes que han de resoldre els comerciants minoristes i els professionals de la restauració per garantir la seguretat alimentària. Molts d´aquests interrogants es poden resoldre donant un cop d´ull al llibre «Ho fem bé? Ho hem de fer bé! Bones pràctiques per garantir aliments segurs!», editat per Dipsalut i que es facilita gratuïtament als ajuntaments gironins perquè el reparteixin entre els responsables dels establiments minoristes d´alimentació i als negocis on es manipulen aliments.

Aquesta guia s´ha creat, entre altres objectius, per oferir als ajuntaments una eina més per complir les seves competències en salut pública. Unes atribucions que inclouen el control de la higiene i la seguretat dels aliments en els establiments minoristes del seu terme municipal. Consultar el llibre Ho fem bé? Ho hem de fer bé! Bones pràctiques per garantir aliments segurs!» és molt senzill. Les normes de seguretat alimentària es mostren en dibuixos per tal de saltar les barreres idiomàtiques i facilitar una millor comprensió. Aquest material divulgatiu recorda, per exemple, que cal cuinar els aliments a una temperatura mínima de 75 graus per matar tot tipus de microbis o que cal rentar bé les fruites i verdures.

També ens explica que no podem deixar els aliments cuits gaire temps fora de la nevera, quines normes bàsiques d´higiene hem de seguir per manipular els aliments o com hem de netejar correctament els estris. La publicació recull les pautes bàsiques que cal seguir per a evitar toxinfeccions alimentàries i assolir uns alts nivells de seguretat en els aliments. Es tracta d´una eina de treball per al sector minorista d´alimentació que reforça els coneixements dels manipuladors d´aliments. Alhora és un suport als ajuntaments en les seves competències de gestió dels riscos per a la salut derivats dels aliments.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers detectats entre les dones gironines és de mama

Una de cada catorze dones té risc de patir aquest tipus de càncer abans dels 75 anys

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Un estudi afirma que el fum de l´encens és pitjor que el del tabac

Científics xinesos sostenen que l'ús de l'encens en llocs amb poca ventilació podria ser molt tòxic

Enllaços recomanats: Premis cinema