Un grup d’investigadors gironins han descrit per primera vegada com la supervivència dels pacients amb glioblastomes depèn del nivell de vascularització del tumor avaluat per ressonància magnètica. Científics del del Grup de Recerca en Imatge Mèdica de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i del Departament de Radiologia de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l’hospital Josep Trueta han publicat recentment els resultats d’un estudi preliminar que permet determinar com la presència de vasos visualitzats per ressonància magnètica acota el temps de supervivència dels pacients que pateixen un glioblastoma, un tumor cerebral molt agressiu amb una mitjana de supervivència d’un any i mig.

Aquesta descoberta, indiquen des de l’Idibgi, obre la porta a poder millorar el disseny d’assajos clínics específics, ja que permet estratificar millor els pacients entre els que tenen vascularització i els que no.

I és que en el cas que es validin els resultats, s’aconseguirà un diagnòstic molt més acurat de les lesions, així com aportar una informació més acurada a les famílies i pacients en termes de supervivència.

Per això, s’està treballant en la posada en marxa d’un ambiciós estudi d’àmbit nacional i internacional per investigar la vascularització dels glioblastomes. Aquesta recerca estarà liderada pels mateixos investigadors gironins, és a dir, els doctors Josep Puig, Gerard Blasclo i Salvador Pedraza, del Grup de Recerca en Imatge Mèdica de l’Idibgi i l’IDI.

Des del 2008

L’estudi preliminar s’ha publicat a la prestigiosa revista Neuroradiology amb el títol «La neoangiogènesi avaluada per angioressonància magnètica amb agents de contrast intravascular és un biomarcador de supervivència en pacients amb glioblastoma».

La recerca es va iniciar l’any 2008 i hi han participat 35 pacients de les comarques gironines Per a desenvolupar les proves s’ha usat un medi de contrast de distribució intravascular anomenat gadofosveset que, a diferència d’altres contrastos, queda a l’organisme del malalt al voltant de 16 hores.

Els resultats descriuen un patró macrovascular en el glioblastoma, de manera que la presència de vacos fàcilment visualitzats per ressonància magnètica prediu una menor supervivència en aquests pacients.