Cada vegada, se'm fa més difícil no veure pacients que estan afectats per l'obesitat.

Enguany, la Marató de TV3 està dedicada en bona part a aquesta condició i això permetrà comprendre les seves implicacions en la societat i en les vides de els persones així com discutir les implicacions amb altres malalties associades com la diabetis Mellitus. Davant d'aquesta situació, cal una resposta concreta que passa per reconèixer el problema, proporcionar informació objectiva i afavorir l'accés al millor tractament possible a les persones que pateixen aquesta malaltia.

L'obesitat greu, és una malaltia crònica, de tendència epidèmica i creixent, que predisposa a altres malalties com la diabetis, la hipertensió arterial, les apnees del son o la hipercolesterolèmia, reduint la qualitat de vida i augmentant el risc cardiovascular, el de patir alguns tipus de càncer i la possibilitat de mort prematura. De fet, l'obesitat és tant més greu com més gran sigui l'índex de massa corporal (IMC) i segons les malalties associades a ella, la supervivència del individu es pot veure minvada.

El tractament de l´obesitat inclou una sèrie de premisses i de condicionants a fi de determinar el millor tractament per a cada pacient. No s´ha de oblidar que qualsevol tractament contra l´obesitat ha de incloure el pilar fonamental que es una dieta equilibrada acompanyada d´una activitat física regular. Sense aquest primer tractament que hauria de ser un estil de vida saludable més quotidià no podrem mai tractar els pacients. Malgrat tot, en els darrers any, amb certa regularitat sorgeixen nous tractaments per a l'obesitat, particularment fàrmacs o tècniques endoscòpiques, que s'han de valorar de forma crítica i positiva. Es amb l'experiència i els resultats publicats i l'opinió fonamentada de les societats científiques què haurem de determinar les seves possibles indicacions i en quines circumstàncies s'han d'utilitzar.

Davant d'altres tractaments que freqüentment fracassen, la cirurgia de l'obesitat representa, en el moment actual, l'única possibilitat terapèutica efectiva que a llarg termini ha demostrat una reducció de les seves complicacions associades i en la mortalitat. Al nostre país hi ha una gran experiència amb aquest tipus de cirurgia, sent un tractament segur i cost-efectiu al que en realitat tenen accés pocs pacients entre tots aquells que podrien beneficiar-se.

Quan realitzem una cirurgia de l´obesitat en un pacient tenim com a objectius controlar les malalties associades i millorar la qualitat de vida, a través d'una pèrdua de pes suficient i mantinguda en el temps, i amb un mínim de complicacions, sense necessitat d'arribar al pes ideal. Això implica d´entrada que no es realitzen les intervencions per motius estètics sinó per motius estrictament mèdics. Tenim en la actualitat dades a llarg termini de l´eficàcia i seguretat dels procediments quirúrgics més habituals.

Com no pot ser d´altra manera i sigui quin sigui l´àmbit de treball o centre, la presa de decisions s'ha de fer dins d'un procés estructurat amb un equip o unitat multidisciplinar de professionals (endocrinòleg, psicòleg-psiquiatre, cirurgià, infermeria, dietista i altres segons les malalties associades). Igualment el pacient s'ha de comprometre a modificar els seus hàbits de vida i a seguir els consells rebuts.

Dins de la meva formació, les tècniques mínimament invasives (laparoscòpia) o fins i tot robòtica, han de ser el gold Standard. Tenim que garantir per els nostres pacients que el volum d'activitat realitzat per el cirurgià sigui alt i conegut amb bon resultats, així com tenir centres adaptats a les necessitats del pacient obès. Com en qualsevol pacient que tractem cada dia, els pacients amb obesitat greu han de rebre informació fidedigna d'aquest tractament.

Des de les societats científiques que representem, instem sempre a un major tractament dels pacients amb obesitat i fruit d´això son els diversos posicionaments de Societats en relació a la creació d'unitats multidisciplinàries d'obesitat greu capacitades i amb recursos adequats així com a facilitar l'entrada al circuit dels pacients que puguin beneficiar-se de la cirurgia.

Esperem que en els propers any tinguem millor prevenció d´aquesta greu malaltia que te costos i efectes terribles en la Societat actual i fins i tot en els nostres adolescents.

Dr. Ramon Vilallonga

Unitat de Sobrepès i Obesitat de la Clínica Bofill

El Dr. Ramon Vilallonga es metge adjunt especialista en cirurgia endocrina al Hospital Universitari Vall Hebron de Barcelona i forma part de la Unitat d´Obesitat de la Clínica Bofill. Es Cirurgià d´excel·lència per la EAC-BS i acreditat com a expert en cirurgia bariàtrica per la Sociedad Española de Cirugía de la Obesidad (SECO). Desenvolupa tasques de divulgació, gestió i coordinació com a Secretari de la SECO i membre del del International Committee for the American Society for Metabolic and Bariatric Dieseases (ASMBS).