Un centenar d´especialistes en cardiologia es reuneixen divendres a Salt per analitzar el diagnòstic ? dels esportistes Un centenar d´especialistes en medicina esportiva es reuniran aquest divendres a l´hospital Santa Caterina de Salt en una jornada sobre aquesta branca mèdica organitzada pel Consell Català de l´Esport i la Unitat de Medicina Esportiva de l´Institut d´Assistència Sanitària (IAS Sport).

La jornada se centrarà en les eines de diagnòstic que permeten fer un cribratge dels problemes cardíacs que desaconsellen una practica esportiva intensa. I és que, tot i que la prevalença de la mort sobtada en esportistes és baixa (1/200.000), la gran majoria de morts sobtades en esportistes és causada per una patologia cardíaca de base.

Per això és útil realitzar revisions medicoesporatives periòdiques als esportistes, independentment de la seva edat i intensitat de l´activitat física practicada, per detectar possibles patologies cardíaques de base, i per tant, prevenir la mort sobtada. L´hospital Santa Caterina té una unitat especialitzada en medicina esportiva, IAS Sport, dirigida a l´atenció de la salut de l´esportista federat i de totes les persones que practiquen un esport en qualsevol intensitat, disciplina i edat; així mateix, atén pacients amb una patologia crònica que es puguin beneficiar de l´activitat física com a part del seu tractament, per exemple la hipertensió arterial, la fibromiàlgia, la diabetis...

Queda englobada dins l´estructura general de l´hospital, en relació amb la resta d´unitats i serveis (proves diagnòstiques, exploracions complementàries, tractament, rehabilitació i fisioteràpia) i col·labora amb el Centre de Medicina de l´Esport del Consell Català de l´Esport, també ubicat a l´hospital des de l´any 2007. Des d´aquest centre es fa el control i seguiment mèdic dels esportistes de Girona que pertanyen a programes d´alt rendiment. Per Daniel Castillo, metge especialitzat de la unitat, les revisions medicoesportives amb la realització d´una prova d´esforç abans d´una competició «és la pràctica més aconsellable per disminuir riscos i conèixer l´estat de forma física de l´esportista» i remarca que les revisions han d´anar a càrrec d´un metge especialista en medicina de l´activitat física i l´esport.

Cardiòlegs de primer nivell

El programa de la jornada comptarà amb les intervencions de cardiòlegs de primer nivell de tot Catalunya. El banyolí Josep Brugada, de l´hospital Clínic de Barcelona, parlarà de l´ecocardiograma com a marcador de malalties que poden causar la mort sobtada en l´esport; Jaime Aboal, de l´hospital Josep Trueta de Girona, centrarà la seva ponència en l´evidència en el cribratge previ a la competició; Gonzalo Grazioli, del Consell Català de l´Esport, informarà de la història i l´exploració física; la cardiòloga infantil del Trueta, Àngels Puigdevall, focalitzarà la seva intervenció en la cardiologia pediàtrica i l´esport i Xavier Albert, també de l´hospital de referència de Girona, exposarà sobre la prova d'esforç en atletes joves i adults, les arítmies, la resposta hipertensiva i la isquèmia.

També hi participarà el cardiòleg del Trueta, Manel Morales, que parlarà sobre la imatge cardíaca en l´esport i les malalties més frequ?ents; i Jordi Gibert, del centre Càrdia, informarà del registre de mort sobtada a l´esport a Catalunya. La jornada serà inaugurada pel cap de la Unitat de Medicina de l´Esport del Consell Català de l´Esport, Josep Antoni Gutiérrez, i el director de centre de l´Institut d´Assistència Sanitària, Miquel Carreras.