Diari de Girona

La majoria de morts sobtades en l´esport, causades per una patologia de base

El cribratge cardíac centrarà una jornada sobre medicina esportiva al Santa Caterina

12.11.2015 | 16:24
La majoria de morts sobtades en l´esport, causades per una patologia de base
La majoria de morts sobtades en l´esport, causades per una patologia de base

Un centenar d´especialistes en cardiologia es reuneixen divendres a Salt per analitzar el diagnòstic ? dels esportistes Un centenar d´especialistes en medicina esportiva es reuniran aquest divendres a l´hospital Santa Caterina de Salt en una jornada sobre aquesta branca mèdica organitzada pel Consell Català de l´Esport i la Unitat de Medicina Esportiva de l´Institut d´Assistència Sanitària (IAS Sport).

La jornada se centrarà en les eines de diagnòstic que permeten fer un cribratge dels problemes cardíacs que desaconsellen una practica esportiva intensa. I és que, tot i que la prevalença de la mort sobtada en esportistes és baixa (1/200.000), la gran majoria de morts sobtades en esportistes és causada per una patologia cardíaca de base.

Per això és útil realitzar revisions medicoesporatives periòdiques als esportistes, independentment de la seva edat i intensitat de l´activitat física practicada, per detectar possibles patologies cardíaques de base, i per tant, prevenir la mort sobtada. L´hospital Santa Caterina té una unitat especialitzada en medicina esportiva, IAS Sport, dirigida a l´atenció de la salut de l´esportista federat i de totes les persones que practiquen un esport en qualsevol intensitat, disciplina i edat; així mateix, atén pacients amb una patologia crònica que es puguin beneficiar de l´activitat física com a part del seu tractament, per exemple la hipertensió arterial, la fibromiàlgia, la diabetis...

Queda englobada dins l´estructura general de l´hospital, en relació amb la resta d´unitats i serveis (proves diagnòstiques, exploracions complementàries, tractament, rehabilitació i fisioteràpia) i col·labora amb el Centre de Medicina de l´Esport del Consell Català de l´Esport, també ubicat a l´hospital des de l´any 2007. Des d´aquest centre es fa el control i seguiment mèdic dels esportistes de Girona que pertanyen a programes d´alt rendiment. Per Daniel Castillo, metge especialitzat de la unitat, les revisions medicoesportives amb la realització d´una prova d´esforç abans d´una competició «és la pràctica més aconsellable per disminuir riscos i conèixer l´estat de forma física de l´esportista» i remarca que les revisions han d´anar a càrrec d´un metge especialista en medicina de l´activitat física i l´esport.

Cardiòlegs de primer nivell

El programa de la jornada comptarà amb les intervencions de cardiòlegs de primer nivell de tot Catalunya. El banyolí Josep Brugada, de l´hospital Clínic de Barcelona, parlarà de l´ecocardiograma com a marcador de malalties que poden causar la mort sobtada en l´esport; Jaime Aboal, de l´hospital Josep Trueta de Girona, centrarà la seva ponència en l´evidència en el cribratge previ a la competició; Gonzalo Grazioli, del Consell Català de l´Esport, informarà de la història i l´exploració física; la cardiòloga infantil del Trueta, Àngels Puigdevall, focalitzarà la seva intervenció en la cardiologia pediàtrica i l´esport i Xavier Albert, també de l´hospital de referència de Girona, exposarà sobre la prova d'esforç en atletes joves i adults, les arítmies, la resposta hipertensiva i la isquèmia.

També hi participarà el cardiòleg del Trueta, Manel Morales, que parlarà sobre la imatge cardíaca en l´esport i les malalties més frequ?ents; i Jordi Gibert, del centre Càrdia, informarà del registre de mort sobtada a l´esport a Catalunya. La jornada serà inaugurada pel cap de la Unitat de Medicina de l´Esport del Consell Català de l´Esport, Josep Antoni Gutiérrez, i el director de centre de l´Institut d´Assistència Sanitària, Miquel Carreras.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Stop Tabac

Salut

Web de l'ICS.
L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

L´ICS implanta la programació de visites per vacunar-se de la grip a través d´Internet

Es tracta d'una nova funcionalitat per millorar l'accessibilitat als serveis oferts per l'atenció...

Troben una diana contra el càncer de mama més agressiu

Un treball liderat per una investigadora catalana ha trobat un gen sobreexpressat en aquests...

Per què unes persones s´engreixen més que altres si mengen el mateix?

L'alteració de la microbiota es vincula a l'obesitat no tant pel nombre de bacteris que es perden

La Generalitat només pagarà la meitat de la factura als hospitals concertats aquest mes

L'import anual del concert amb els centres sanitaris privats que treballen per a la xarxa pública...

Enllaços recomanats: Premis cinema