Tres nadons han mort per tos ferina a Sevilla, Màlaga i Conca des del passat mes de setembre, mentre que un altre es troba hospitalitzat per aquesta mateixa malaltia a Toledo.

Un dels nadons, de gairebé dos mesos, va morir per aquesta patologia el passat mes de setembre a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla.

A l'octubre, un altre nadó de quinze dies va morir a Màlaga per tos ferina, una malaltia inclosa en el calendari de vacunes als dos mesos de vida.

La Fiscalia de Màlaga ha obert diligències d'investigació per determinar si hi ha indicis de delicte en aquest cas, ja que la mare va intentar vacunar contra aquesta malaltia quan estava embarassada, però no va aconseguir la vacuna.

Davant aquesta situació, el Servei Andalús de Salut (SAS) incorporarà la vacuna contra la tos ferina en dones embarassades a partir del pròxim 1 de gener del 2016.

A Conca, un altre nadó de dos mesos i mig va morir per tos ferina a l'octubre, mentre que un altre petit, d'uns quaranta dies, està ingressat a l'UVI pediàtrica de l'Hospital Verge de la Salut de Toledo, afectat d'aquesta malaltia infecciosa de les vies respiratòries .

El conseller de Sanitat de Castella-la Manxa, Jesús Fernández, ha fet avui una crida a la tranquil·litat en relació als dos casos de tos ferina registrats a la província de Conca, un d'ells amb resultat de mort, doncs, segons ha afirmat, " es tracta de casos aïllats que no obeeixen a cap brot "i ha puntualitzat a més que el nen ingressat a Toledo evoluciona favorablement.

Ha precisat que el protocol que se seguirà davant d'aquests casos a Castella-la Manxa serà vacunar de tos ferina a les embarassades que es trobin en el tercer trimestre de gestació, a l'haver detectat diverses comunitats autònomes, al costat de comitès d'experts, que els casos per aquesta malaltia es produeixen cada vegada a una edat més primerenca.

Així, des del passat 9 de novembre, a Castella-la Manxa es vacuna a les embarassades entre les setmanes 28 i 36, el que és compatible amb la vacunació posterior del nadó als dos mesos d'edat, com es venia fent fins ara, ha dit el conseller.

Experts en aquesta malaltia han explicat que la tos ferina té més incidència en els nadons menors de sis mesos, de manera que el calendari de vacunació cobreix als nens als 2, 4 i 6 mesos d'edat i, a més, amb la vacunació de les embarassades en el tercer trimestre de gestació, el nadó té els anticossos en el moment de néixer.

Fins a la data, només set comunitats espanyoles (Catalunya, Astúries, Navarra, València, País Basc, Canàries i Extremadura) recomanen la vacunació contra aquesta patologia durant l'embaràs entre la setmana 27 i 36 de gestació.

El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, ha llançat avui un missatge de tranquil·litat sobre el desproveïment de la vacuna de la tos ferina a l'assegurar que el Govern va a "garantir que arribi a tothom", ja que s'han comprat 60.000 noves dosis "fa uns dies".

En declaracions als mitjans abans d'inaugurar una jornada sobre la resistència als antibiòtics, el ministre ha informat que el seu Departament ha adquirit aquestes vacunes per "tenir garantia de que disposem d'un estoc per immunitzar la població".

"Vull llançar un missatge de tranquil·litat que anem reposant nostre estoc tot i les dificultats del mercat", ha reiterat.

Un informe de l'Institut de Salut Carlos III revela que en el període comprès entre 2010 i 2014 l'Institut Nacional d'Estadística va recollir 21 morts per tos ferina, mentre que els Servei de Vigilància de divuit comunitats autònomes van documentar 19 morts per aquesta malaltia.