Els malalts d'hepatitis C de les comarques gironines estan "esperançats". Aquest dijous al matí s'han reunit amb el delegat territorial del Departament de Salut amb qui han contrastat informació i li han traslladat les seves reclamacions. Des de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C assenyalen que "s'està anant pel bon camí" però critiquen que encara cal agilitzar més el procés, receptar els nous medicaments a tots els afectats i lamenten que els nous fàrmacs "s'han fet esperar massa".

A finals de setembre, a la Regió Sanitària de Girona s'havien detectat 1.159 malalts amb aquesta patologia, 424 dels quals ja estan rebent tractament amb els nous medicaments, més eficaços segons els estudis. Segons les dades aportades per la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C, el 95% dels pacients gironins que es troben en la fase 4 d'aquesta malaltia ? la més avançada i greu- ja estan rebent tractament amb els nous fàrmacs. La xifra disminueix fins al 75% en el cas dels malalts que es troben en la fase 3. "Ens han dit que seguint criteris clínics, s'està tractant a persones que es troben en totes les fases.

Estem contents perquè ja es comencen a tractar persones en fases més inferiors com la fase 2 o 1 amb els nous fàrmacs", ha afegit la coordinadora territorial de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C de Catalunya, Déborah Ceballos. En aquest sentit, des del Departament de Salut calculen que fins a dia 30 de setembre del 2015 s'havien invertit 10 milions d'euros (MEUR) per a la compra i lliurament d'aquests nous medicaments que, segons els estudis són més eficaços però tenen un preu més elevat. "Hi ha un percentatge ínfim de persones que s'han tractat amb els antics fàrmacs, perquè així ho recomanaven els criteris clínics", ha explicat Ceballos, ressaltant un dels punts del document escrit que han redactat des de l'agrupació. En principi, els membres de la plataforma i del Departament de Salut tenen previst tornar-se a reunir-se el proper mes de gener per avaluar les dades de tot l'any.

En aquesta línia, Ceballos ha assenyalat que estan "encoratjats i esperançats" després d'aquesta reunió que havien demanat abans de l'estiu i que s'havia ajornat per diferents motius. "Es demostra que s'ha agilitzat la dispensació dels nous fàrmacs i que s'avança a un ritme acceptable però volem que es vagi més ràpid, estem parlant de vides humanes", ha subratllat. Des del Departament de Salut els han explicat que a finals d'any rondaran els 600 pacients tractats amb els nous fàrmacs a la demarcació de Girona. "El que nosaltres volem és que tothom que pateixi aquesta malaltia sigui tractat amb els nous medicaments", ha assenyalat. D'altra banda, Ceballos ha explicat que durant la reunió han tractat diverses incidències que s'han produït a l'Hospital de Figueres o el centre hospitalari d'Olot.

"A Figueres vam rebre queixes sobre una dona en fase 4 que li havien dit que s'havia d'esperar a rebre tractament perquè no hi havia diners. Durant la reunió ens han dit que ho arreglaran i que no entenen la contestació de l'hospital", ha comentat. Pel que fa a Olot, des de la plataforma han denunciat que alguns pacients són tractats pels metges de capçalera en comptes de especialistes, hepatòlegs o digestòlegs. "Han dit que ho mirarien", ha conclòs Ceballos.